Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
Demans Hastalarına Bakım Verenlerin Öz Yeterliliği, Yaşam Kalitesi ve Bakım Yükü
2022
Dergi:  
Genel Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, Alzheimer tipi demans hastalarına bakım veren bireylerin öz yeterlilik düzeyleri ile yaşam kalitesi ve bakım yükü arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu tanımlayıcı çalışmanın örneklemini Alzheimer tipi demanslı hastalara bakım veren 145 birey oluşturmuştur. Veriler “Hasta Bakım Veren Tanıtım Formu”, “Öz Yeterlilik Ölçeği”, “SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği”, “Bakıcı Yükü Ölçeği” ve “Barthel İndeksi” kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Bakım verenler 53.34±11 yaş ortalamasında %77.9'u kadın, %35.9'u üniversite mezunu, %74.5'i evlidir. Çalışmada bakım verenlerin Öz Yeterlik Ölçeği ile Bakım Veren Yükü Ölçeği ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği puan ortalamaları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Çalışma ayrıca bakım verenlerin Bakım Veren Yükü Ölçeği puan ortalamaları ile SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği puan ortalamaları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir (p<0.05). Hastaların bağımlılık düzeyi arttıkça bakım verenlerin bakım veren yükünün arttığı ve öz-yeterlik düzeylerinin azaldığı belirlendi (p<0.05). Sonuç ve Öneriler: Bu çalışma alzheimer tipi demanslı hastalara bakım verenlerde öz yeterlilik, yaşam kalitesi ve bakım verme yükü arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Alzheimer hastalarına bakım verenlerin öz-etkililiklerini ve yaşam kalitelerini artırmaya yönelik daha kapsamlı çalışmaların ve müdahalelerin yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Self-efficacy, Quality Of Life and Care Burden In Caregivers Of Patients With Dementia
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aimed to determine the relationship between self-efficacy, quality of life, and care burden in caregivers of patient with dementia. Method: In a descriptive study, 145 individuals who cared for patients with dementia of the Alzheimer's type were participated. The data were collected using “Patient Caregiver Presentation Form”, “Self-Efficacy Scale”, “SF-36 Quality of Life Scale”, “Caregiver Burden Scale”, and “Barthel Index”. Results: The caregivers were 77.9% female, 35.9% university graduate, 74.5% married, with an average age of 53.34±11 years. Our results found a significant negative correlation among the mean scores of the self-efficacy and the care burden of the caregivers (p<0.05). Also, the study showed a significant negative correlation between the mean of the care burden and the quality of life of the caregivers (p<0.05). It was determined that as the dependence level of the patients increased, the caregiver burden of the caregivers increased and their self-efficacy levels decreased (p<0.05). Conclusion and Suggestions: This study showed that there was a negative relationship between selfefficacy and quality of life and care burden in caregivers of patients with alzheimer type dementia. So, it is recommended to do more comprehensive studies and interventions to enhance self-efficacy and quality life of the caregivers of Alzheimer patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Genel Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Genel Sağlık Bilimleri Dergisi