Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 11
YOKSULLUK VE GELİR EŞİTSİZLİĞİNİN DİNAMiKLERİ: SEÇİLMİŞ AVRUPA VE MERKEZ ASYA ÜLKELERi ÜZERiNE DİNAMİK PANEL VERİ ANALİZİ
2018
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bireylerin temel gereksinimlerini karĢılayamaması ya da temel gereksinimlerini karĢılasa bile toplumsal seviyenin gerisinde kalmak olarak tanımlanan yoksulluk, aynı zamanda kaynak yetersizliğinden de kaynaklanmaktadır. Gelirin, bireyler, gruplar ve bölgeler arasındaki dağılımında oluĢan farklılıklar ise gelir eĢitsizliği olarak tanımlanmaktadır. Gelir eĢitsizliği nüfusun tamamını içermesi nedeniyle yoksulluktan daha kapsamlı bir kavramdır. Ancak yoksulluk ve gelir dağılımı hem doğrudan hem de dolaylı olarak birbirleriyle iliĢki içerisindedir. Gelir dağılımındaki adaletsizlik arttıkça, yoksulluk oranı da aynı Ģekilde artar. Sağlık harcaması, eğitim, istihdam düzeyi, demografik yapı, sosyoekonomik geçmiĢ, gelir düzeyi, enflasyon ve ekonomik krizler ve globalleĢme gibi yoksulluğu ve gelir dağılımını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik ve yoksulluk hem geliĢmiĢ hem de geliĢmekte olan ülkelerin temel problemleri arasında yer almaktadır. Toplumsal refah düzeyini arttırmak için gelirin adaletli bir Ģekilde dağılımı gerekmektedir. Bu çalıĢmanın amacı yoksulluk ve gelir dağılımı iliĢkisini açıklayarak bunlara temel oluĢturan dinamikleri belirlemektedir. Bu amaçla 2000-2016 dönemi için seçilmiĢ Avrupa - Merkez Asya bölgesi üst-orta gelir grubu ülkelerinde yoksulluk ve bileĢenleri üzerine dinamik panel veri analizi yapılmıĢtır. Analiz sonuçlarına göre yoksulluk ve gelir eĢitsizliği arasındaki iliĢki pozitif ve istatistiki olarak anlamlı çıkmıĢtır. Gelir eĢitsizliğindeki artıĢ yoksulluğu da arttırmaktadır. Bunun yanı sıra nüfus yoğunluğu, iĢsizlik oranı ve döviz kurunun yoksulluğu pozitif, milli gelir, enflasyon ve sağlık harcamalarının ise yoksulluğu negatif olarak etkilediği tespit edilmiĢtir. GĠNĠ, Milli gelir, iĢsizlik, döviz

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.150
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi