Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 24
 İndirme 2
Güneş Enerjisi Santrali Kuruluş Yerinin AHS ve VIKOR Yöntemlerine Dayalı Bütünleşik Yaklaşım ile Değerlendirilmesi
2017
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Enerji, insanlığın varoluşu ile ortaya çıkan ve gün geçtikçe artan bir ihtiyaçtır. Özellikle 19. Yüzyılda gerçekleşen Endüstri Devrimi sonrasındaki sanayileşme süreciyle enerjiye olan talep katlanarak artmaya devam etmiştir. Enerji ihtiyacının çok büyük bi r bölümünün yenilenemeyen enerji kaynakları ile karşılanması sonucunda, özellikle fosil kaynaklı yakıtlarda darboğazlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu durumun sonucu olarak da Güneş, rüzgâr, jeotermal, biyokütle, dalga gibi yenilenebilir ve alternatif ener ji kaynaklarına yöneliş kaçınılmaz hale gelmiştir. Yenilenebilir enerji yatırımlardan en yüksek getiriyi sağlayabilmek ve yatırımın geri dönüş süresini en aza indirebilmek için atılması gereken ilk ve en önemli adım, kuruluş yerine doğru karar vermekle baş lamaktadır. Kuruluş yeri alternatifleri ve yatırım için gerekli kriterlerin sayısı arttıkça, en doğru kuruluş yerine karar verebilmek de giderek daha karmaşık bir hale gelecektir. Bu çalışmada, Türkiye’de kurulması düşünülen bir Güneş Enerjisi Santrali (GE S) için, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) teknikleri kullanılarak mevcut alternatif iller içerisinden en doğru kuruluş yerinin seçilmesi amaçlanmıştır. Bu maksatla birinci aşamada Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi ile kriterlere ait ağırlık değerleri hesaplanmış, ikinci aşamada ise Vise Kriterijumska Optimizacija Kompromisno Resenje (VIKOR) yöntemi ile belirlenmiş olan alternatiflerin üstünlük derecelerine göre sıralanması sağlanarak uzlaşık çözüm elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 716
Atıf : 2.979
2023 Impact/Etki : 0.069
Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi