Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 16
HASTA GÜVENLİK KÜLTÜRÜNÜN HEMŞİRELER TARAFINDAN ALGILANMASI: ÖZEL BİR HASTANE ÖRNEĞİ
2023
Dergi:  
Tıp Fakültesi Klinikleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, bir özel hastanede çalışan hemşirelerin hasta güvenlik kültürüne ilişkin algıları ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte yapılan araştırmanın evreni, İstanbul’da bir özel hastanenin servislerinde çalışan hemşirelerdir (n=350). Araştırmanın örneklemini ise 80 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; birinci kısımda, katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemeye yönelik, araştırmacı tarafından geliştirilen 16 sorudan oluşan “tanımlayıcı bilgi formu” ikinci kısmında hastanelerde hasta güvenliği kültürünü belirlemeye yönelik “Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği” (HGKÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, IBM SPSS Statistics 26.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada kullanılan ölçeğin toplam Cronbach’s Alfa güvenirlik katsayısı .98, alt boyutların ise .81–.98 arasında değiştiği bulunmuştur. Çalışmamızın bulguları incelendiğinde ise ‘’5 yıldan az’’ ve ‘’10 yıl ve üzeri’’ mesleği yapma yılına sahip hemşirelerin hasta güvenlik kültürü ile ölçeğin alt boyutları olan çalışanların eğitimi alt boyutundan aldığı puanlarının, mesleği yapma yılı ‘’6-9 yıl arası’’ olan olan hemşirelere kıyasla daha yüksek olduğu olduğu gözlemlenmiştir. Bir başka bulgularımıza göre ‘’1 yıl ve altında’’ çalışan hemşirelerin hasta güvenliği kültürü puanları diğer çalışan hemşirelere göre daha anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0.05). Bir başka bulgumuza göre de çalışmamıza katılan hemşirelerin %43.8'i (n=35) ‘’haftada 49 saat ve altı’’, %56.3'ü (n=45) ‘’50 saatten fazla’’ çalıştığını belirtmiştir. Çalışmamızdaki hemşirelerin hasta güvenliği kültürü puan ortalamalarının haftada çalışma saati faktörü açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Bir başka bulgumuza göre ise hiç olay raporu yazıp idarecilere vermemiş hemşirelerin hasta güvenlik kültürü ile ölçeğin alt boyutları olan ‘’yönetim ve liderlik’’, ‘’çalışan davranışı’’, ‘’beklenmedik olay ve hata raporlama’’ ile ‘’bakım ortamı’’ düzeylerinin diğer hemşirelere kıyasla daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Bu araştırmada İstanbul’da özel bir hastanede çalışan hemşirelerin hasta güvenliği kültürü algılarının iyi düzeyde olduğu bulunmuştur. Ancak hemşirelerin hasta güvenliği kültürü algılarının düzeyinin belirlenmesi için kamu ve özel hastaneleri de kapsayacak daha geniş örneklemlerle yapılacak çalışmalara yer verilmesi uygun olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Perception Of Patient Safety Culture By Nurses: A Case Study Of A Private Hospital
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: This study aims to evaluate the perceptions of nurses working in a private hospital regarding the patient safety culture and the influencing factors. Materials and Methods: The universe of the research conducted in a descriptive and relational manner consists of nurses working in the departments of a private hospital in Istanbul (n=350). The sample of the study is composed of 80 individuals. As a data collection tool, a "descriptive information form" consisting of 16 questions developed by the researcher in the first part was used to determine the participants' personal information, and in the second part, the "Patient Safety Culture Scale" (PSCS) was utilized to assess the patient safety culture in the hospitals. IBM SPSS Statistics 26.0 software package was employed for data analysis. Results: In the research, the total Cronbach's Alpha reliability coefficient of the scale used was found to be .98, while the reliability coefficients for the subscales ranged from .81 to .98. When the findings of our study were examined, it was observed that nurses with "less than 5 years" and "10 years and above" of experience in their profession had higher scores in the patient safety culture and the sub-dimension of "employee training" compared to nurses with "6-9 years" of experience. Another finding indicated that nurses with "1 year or less" of work experience had significantly higher scores in patient safety culture compared to other working nurses (p<0.05). According to another finding, 43.8% (n=35) of the nurses participating in our study reported working "49 hours or less" per week, while 56.3% (n=45) worked "more than 50 hours." It was found that the average patient safety culture scores of the nurses in our study did not show statistically significant differences in terms of the factor of weekly working hours. Another finding suggested that nurses who had never written incident reports or reported them to administrators had higher levels in the sub-dimensions of the patient safety culture scale, including "management and leadership," "employee behavior," "unexpected event and error reporting," and "workplace atmosphere," compared to other nurses. Conclusion: In this study, it was found that the perception of patient safety culture among nurses working in a private hospital in Istanbul is good level. However, it would be appropriate to include larger samples that encompass both public and private hospitals in future studies to determine the level of perception of patient safety culture among nurses more comprehensively.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Tıp Fakültesi Klinikleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Tıp Fakültesi Klinikleri Dergisi