Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 11
Onkolojik tedavi gören çocuklarda ağız ve diş sağlığı
2013
Dergi:  
Acta Odontologica Turcica
Yazar:  
Özet:

Günümüzde kanser hastalarının sayısı ve buna bağlı olarak kanserden ölüm oranı gittikçe artmaktadır. Bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle kanser tedavisinde ilerleme sağlanmış ve yeni kemoterapi ajanları ve radyoterapi teknikleri kullanıma girmiştir. Bu yeni buluşlar, hastalığın yayılmasının önlenmesi ve tedavisinde etkin olarak kullanılmalarına rağmen, halen sistemik ve lokal bir takım ciddi komplikasyonlara ve yan etkilere sebep olmaktadır. Kanser hastalarında mevcut hastalığa veya tedaviye bağlı olarak yaşam kalitesini düşüren sonuçların görülmesi bu dönemde hasta bakımı ve takibini ön plana çıkarmaktadır. Çocuklarda görülen kanser türleri ve hastalığın prognozu yetişkinlerden farklıdır. Onkolojik tedavi gören çocuklarda sağlık sorunlarının ve tedavi komplikasyonlarının yetişkinlere göre daha ağır olduğu bilinmektedir. Kemoterapinin yan etkileri daha kısa süreli ve geçicidir; ancak, radyoterapi daha uzun süreli ve kalıcı yan etkilere sahiptir. Bu yan etkilerden başlıcaları; mukozitis, ağız kuruluğu, radyasyon çürükleri, fırsatçı enfeksiyonlar ve osteoradyonekrozdur. Primer kanser odağı ağız dışında olsa bile onkolojik tedavinin sistemik yan etkileri orofasiyal bölgede komplikasyonlara yol açarak çocuğun yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunlarına sebep olabilir. Çocuk hastalarda kemoterapi ve radyoterapinin orofasiyal yapılar üzerine olumsuz etkilerinin azaltılması veya tedavisinde pedodontistlere önemli görevler düşmektedir. Bu nedenle onkolojik tedavi bir takım çalışması şeklinde planlanmalı ve pedodontistler tedavi başlamadan önce, tedavi sürecinde ve tedavi bittikten sonra ağız ve diş sağlığının sürdürülmesinde belirleyici rol oynamalıdırlar. Bu derlemenin amacı, onkolojik tedavi gören çocuk hastalarda oral komplikasyonların tartışılması ve bu komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi için alternatif yöntemlerin ele alınmasıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Acta Odontologica Turcica

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 866
Atıf : 718
Acta Odontologica Turcica