Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 192
 İndirme 11
Hellen ve Roma Dünyasında Patronus-Cliens İlişkisi
2020
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Patronus-cliens ilişkisinin kökeni Roma’nın kurucusu olarak bilinen Romulus’a kadar dayandırılmaktadır. Roma dünyasında kimi zaman bireyler kimi zaman topluluklar güçlü nüfuza sahip kişiler tarafından korunma ihtiyacı hissetmişlerdir. Bunun yanı sıra kentler, Roma senatusuna erişim sağlayabilmek için en hızlı ve etkin bir yöntem olarak bu sisteme dâhil olmuşlardır. Kentler, senatusta kendi istek ve şikâyetlerini etkili bir şekilde dile getirsinler diye bir hamiye ihtiyaç duymuşlardır. Bazen kentlere Romalı yöneticiler, ağır yükümlülükler yüklemekteydiler. Bu nedenle bu ağır yükümlülüklere maruz kalmamak için yöneticilerin yanaşması olmayı tercih etmişlerdir. Kent konseyinin talebi doğrultusunda hami olarak senatusta etkili olabilecek bir isim seçilmekteydi. Seçilen elçilerin aracılığıyla bu talep hamiye iletilirdi. Talep karşılık görürse hami-yanaşma ilişkisi başlardı. Hami-yanaşma ilişkisinde karşılıklı yükümlülükler yer almaktaydı. Bu ilişki gayri resmi bir ilişki olduğu için hukuki bir yaptırım söz konusu değildi. Senatörler için hami-yanaşma ilişkisi itibar meselesiydi. Karşılıklı menfaat ilişkisine dayanan himaye sistemi Roma’nın geniş topraklarında yaygın olarak görülmekteydi. Antik kaynaklar, onurlandırma yazıtları ve tabulae patronatuslar bu sistem hakkında ayrıntılı bilgiler vermektedir. Batı Anadolu’da yer alan çok sayıda kent kendisine çeşitli nedenlerle hami ya da hamiler seçmiştir. Kimi zaman halka karşı iyi niyet beklentilerinin karşılanması için kimi zaman da yöneticinin verebileceği zararlardan korunmak için önemli isimleri kendilerine hami olarak seçmişlerdir. Biz de bu çalışmamızda Hellen ve Roma dünyasında bulunan olgulardan biri olan patronus-cliens kavramları hakkında, epigrafik, antik ve modern kaynaklara dayanarak değerlendirmede bulunmaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

The Patronus-Cliens Relationship in the World of Hellen and Rome
2020
Yazar:  
Özet:

The origin of the Patronus-Cliens relationship dates to Romulus, known as the founder of Rome. In the Roman world, sometimes individuals sometimes feel the need to be protected by people with a strong nifuza. In addition, the cities have been incorporated into this system as the fastest and most effective way to provide access to the Romanian Senate. The cities needed a hammer in the Senate to express their wishes and complaints effectively. Sometimes the Romanian rulers had heavy duties on the cities. Therefore, they prefer to be approached by the managers to not be exposed to these heavy duties. According to the request of the City Council, a name could be elected in the Senate as a Hami. This request was transmitted through the elected messengers. If the request was answered, the Hami-Yasma relationship would begin. There were mutual liabilities in Hami-Yasma relationships. This relationship was not a legal sanction because it was an informal relationship. Relationship with Senators was a matter of reputation. The protection system based on mutual interests was widely seen in the vast territory of Rome. Ancient sources, honorary letters and tabulae patronates provide detailed information about this system. A lot of cities in the western Anadolu have chosen him for a variety of reasons to be hami or pregnant. Sometimes they have chosen important names for themselves to protect themselves from the damage that the manager can give to the public to meet the expectations of good intention. In this study we will also try to evaluate the patronus-cliens concepts, which are one of the facts found in the Hellenic and Roman world, based on epigraphic, ancient and modern sources.

Anahtar Kelimeler:

Patronus-cliens Relationship In Hellen and Roman World
2020
Yazar:  
Özet:

The origin of the patronus-cliens relationship go back to Romulus, who is known as the founder of Rome. In the Roman world, sometimes individuals felt the need to be protected by people with strong influence. In addition, the cities were included in this system as the fastest and most effective method to access the Roman Senate. The cities needed a patronus so that they could express their wishes and complaints effectively. Sometimes Roman rulers imposed heavy obligations on the cities. For this reason, they preferred to be the cliens of the managers in order not to be exposed to these heavy obligations. This request would be forwarded through the chosen delegates. If the demand was met, the patronus-cliens relationship would start. Mutual obligations were involved in the patronus-cliens relationship. As this relationship was an informal one, there was no legal sanction. For the senators, the patronus-cliens relationship was a matter of reputation. The patronage system based on mutual interests was widespread in the vast territories of Rome. Ancient sources, honorary inscriptions and tabulae patronatus provide detailed information about this system. Numerous cities in Western Anatolia have chosen a patronus or more than one patronus for themselves for various reasons. They have chosen important names as their patronus, sometimes in order to meet their expectations of goodwill against the people, and sometimes to protect them from the damages that the ruler can cause. In this study, we will try to evaluate the concepts of patronus-cliens, one of the facts in the world of Hellenistic and Roman, based on epigraphic, ancient and modern sources.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 880
Atıf : 1.762
2023 Impact/Etki : 0.144
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi