Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 8
Kitâb-ı Mukaddes’in Şahit-Metinleri Olarak Testimonia Collections: Tanıtım ve Değerlendirme
2020
Dergi:  
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlk Hıristiyanların sahip oldukları kutsal metinler, Hıristiyanların “Eski Ahit” tabir ettikleri metinlerdir. Yahudilerin kutsal yazıları, İncîl yazarları başta olmak üzere erken dönem Hıristiyan yazarlarını, dolayısıyla da ilk Hıristiyan teolojisini yansıtan literatürü de ciddi ölçüde etkilemiştir. Bu etkinin boyutunu anlama amacı ile yürütülen çalışmalarda, Eski Ahit pasajlarının Yeni Ahit metinlerinde nasıl alıntılandığı incelenmiştir. Bu incelemelerin neticesine göre, 19. yüzyıl Kitâb-ı Mukaddes araştırmacıları, Hıristiyanlığın ilk yüzyıllarında seçili Eski Ahit pasajlarından oluşan listelerin müstakil birer kutsal metin olarak kullanıldığını iddia etmişlerdir. Buna göre, ilk Hıristiyanlar bu listelerin ihtiva ettiği pasajları, kendilerine ait belirli inançları ve ileri sürdükleri argümanları Kutsal Kitap şahitliği ile destekleme amacı ile alıntılamışlar ve bu metinlere delil statüsü atfetmişlerdir. Modern araştırmacılar bu statüyü tanımlamak için listeleri testimonia collections olarak isimlendirmişlerdir. Hatta bazı araştırmacılar bu listelerin İncîllerden önce var olduğu hipotezini öne sürmüşlerdir. Testimonia hipotezi olarak da bilinen bu iddiaya göre, testimonia koleksiyonları Hıristiyanlığın ilk kutsal metinleridir. Bu çalışmada testimonia koleksiyonlarının mahiyeti, ilgili teoriler ve bu koleksiyonların Batı literatüründe nasıl ele alındığı takdim edilecektir. Testimonia koleksiyonları hakkında yapılan ilk çalışmadan başlayarak tamamlanmış en güncel araştırmaya kadar bu hipotezin geçirmiş olduğu tarihçe sunulacak ve sonraki çalışmalar için bir temel ortaya konulmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Testimonia Collections as Witnesses of the Holy Book: Presentation and Evaluation
2020
Yazar:  
Özet:

The sacred texts of the early Christians are the texts of the "Old Testament" of the Christians. The sacred writings of the Jews have seriously affected the early Christian writers, including the Bible writers, and the literature that reflects the first Christian theology. In the studies conducted in order to understand the size of this effect, it was studied how the Old Testament passages were quoted in the New Testament texts. According to the results of these studies, the 19th-century Holy Bible researchers claimed that the lists consisting of the Old Testament passages selected in the early centuries of Christianity were used as a special and sacred text. Accordingly, the early Christians cited the passages contained in these lists, their own certain beliefs and the arguments they raised for the purpose of supporting the Bible witness and attributed evidence to these texts. Modern researchers have named the lists as testimonia collections to identify this status. Even some researchers have suggested the hypothesis that these lists existed before the Gospel. According to this claim, also known as Testimonia hypothesis, testimonia collections are the first sacred texts of Christianity. This study will present the nature of testimonia collections, the related theories and how these collections are addressed in Western literature. From the first study on the Testimonia collections to the completed current research, this hypothesis will be presented in the history and will be attempted to establish a foundation for subsequent studies.

Anahtar Kelimeler:

Testimonia Collections As The Bible’s Testimonial Texts: An Introduction and Survey
2020
Yazar:  
Özet:

The Old Testament is certainly the first sacred text for early Christians. Jewish Holy Book influenced the Gospel writers and early Christian authors thereby affecting the early Christian theological literature. The studies investigating the scale of this influence analysed how the Old Testament passages were quoted in the New Testament. As a result of these investigations, the nineteenth-century biblical scholars argued that in the first centuries of Christianity, the lists which were composed of the selected quotations from the Old Testament were used as a sacred text independently of the Bible. According to this, the first Christians quoted biblical passages specifically to support a belief and argument with the testimony of the Bible and attributed a forensic status to these quotations. In modern studies, these lists are called testimonia collections to underline the authoritative status of these collections and, even some of the researches argued that these collections existed before the Gospels. According to this claim, known as testimonia hypothesis, testimonia collections are the first sacred texts of Christianity. In this paper, we will explain the nature of the testimonia collections, related theories, and how these collections have been studied in Western biblical literature. In this study, we aim to present the history of the testimonia hypothesis and to provide a background for future studies. [You may find an extended abstract of this article after the bibliography.] 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 689
Atıf : 1.424
2023 Impact/Etki : 0.111
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi