Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 3
Bir Yanık Merkezindeki Çocuk Hastalarda Gelişen Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonların Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Journal of Academic Research in Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Enfeksiyonlar, yanık hastalarında morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. En sık görülen enfeksiyonlar, cerrahi alan enfeksiyonu, kan dolaşımı enfeksiyonu, sepsis, ventilatör ilişkili pnömoni ve idrar yolu enfeksiyonlarıdır. En sık saptanan etkenler; Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus’tur. Bu çalışmanın amacı, yanık merkezinde takip edilen çocuk hastaların epidemiyolojik özelliklerini, yanık nedenlerini, hastalarda gelişen enfeksiyonları, sorumlu mikroorganizmaları ve uygulanan tedavileri belirlemektir. Yöntemler: Bu çalışma, yanık merkezinde 2012-2018 tarihleri arasında yatarak tedavi gören 1 ay-18 yaş arası hastaların dosyalarının ve bilgisayar kayıtlarının geriye dönük olarak incelendiği kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya dahil edilen hastaların; yaş, cinsiyet, yatış süresi, yanık şiddeti, yanık çeşidi, yanık yeri, yanık yüzdesi, uygulanan girişimler, geçirilen enfeksiyon, uygulanan tedavi ve prognoza ait veriler kaydedildi. Enfeksiyon tanımlamaları Ulusal Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonlar Sürveyans Rehberi’ ne göre belirlendi. Hastaların cerrahi alan, kan, idrar ve trakeal aspirat örneklerinde üreyen mikroorganizmalar ve antimikrobiyal duyarlılıkları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 878 hasta dahil edildi. Hastaların %77,3’ ünde sıcak su yanığı, %59,1’ inde ekstremite-gövde yanıkları saptandı. Yanık yüzde ortancası 10 (minimum:1, maksimum: 90) idi. Hastalarda gelişen total enfeksiyon prevalansı %12.6 idi. Hastaların 44 (%5)’ünde sepsis, 23 (%2,6)’ünde cerrahi alan enfeksiyonu, 19 (%2,2)’unda idrar yolu enfeksiyonu, 17 (%1,9)’ sinde kan dolaşımı enfeksiyonu, yedi (%0,8)’sinde santral kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu ve bir hastada ventilatör ilişkili pnömoni gelişti. Hastaların beşinde P. aeruginosa, 17’sinde Escherichia coli, üçünde Klebsiella pneumonia, sekizinde S. aureus 16’ sında Enterokok spp., 20’sinde koagülaz negatif stafilokok tespit edildi. Enfeksiyonu olan hastalarda; kateter varlığı, yanık yüzdesi anlamlı olarak fazla ve yatış süresi anlamlı olarak uzundu (p<0,05). Sonuç: Yanık hastalarının takip edildiği merkezlerde; enfeksiyon etkenlerinin belirlenmesi, doğru ve etkin antibiyotik stratejileri geliştirilmesi, profilaktik antibiyotik kullanımından kaçınılması, izolasyon önlemlerine çok sıkı uyulması enfeksiyon gelişme riskini azaltacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of Infections Related to Developmental Health Service in Children's Patients in a Burning Center
2019
Yazar:  
Özet:

Infections are a major cause of morbidity and mortality in burning patients. The most common infections are surgery area infection, blood circulation infection, sepsis, ventilator-related pneumonia and urinary tract infections. The most frequently detected factors are Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus. The aim of this study is to determine the epidemic characteristics of children’s patients followed in the burning center, the causes of burning, infections developing in patients, responsible microorganisms and the treatments applied. Methods: This study is a cutting-edge study in which the files and computer records of patients between 1 month and 18 years of age who were treated asleep in the burning center between 2012 and 2018 are reviewed backward. Patients involved in the study; age, gender, leaving time, burning severity, burning sort, burning place, burning percentage, initiatives, infection, treatment and prognosis were recorded. Infections are identified according to the National Health Service Related Infections Surveyans Guide. In the patient’s surgical area, blood, urine and tracheal aspirat samples, microorganisms and antimicrobial sensitivities were recorded. 878 patients were included in the study. In 77.3 percent of patients, hot water burns were detected, and in 59.1 percent end body burns were detected. The average burning percentage was 10 (minimum: 1, maximum: 90). The total prevalence of infection in patients was 12.6%. In 44 (%5) of patients sepsis, in 23 (%2.6) surgery area infection, in 19 (%2.2) urinary tract infection, in 17 (%1.9) urinary blood circulation infection, in seven (%0.8) central catheter-related blood circulation infection and in a patient develops ventilator-related pneumonia. In five patients, P. aeruginosa, in 17 Escherichia coli, in 3 Klebsiella pneumonia, in 8 S. aureus 16 Enterococcus spp., in 20 coagulase negative staphylococcus were detected. In patients with infection, the presence of catheter, the burning percentage was significantly excessive and the stay period was significantly prolonged (p<0,05). In the centers where burned patients are traced; the identification of infectious factors, the development of correct and effective antibiotic strategies, the avoidance of the use of preventive antibiotics, the very strict follow-up of isolation measures will reduce the risk of infection development.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Academic Research in Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 233
Journal of Academic Research in Medicine