Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 32
 İndirme 2
Alt Ekstremite Amputasyonu Olan Hastalarda Postamputasyon Ağrısı ve Fantom Duyusunun Protez Kullanımı, Vücut İmajı ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi
2021
Dergi:  
AĞRI
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada amacımız protez kullanan, alt ekstremite amputasyonu olan hastalarda fantom ağrısı (PLP), fantom hissi (PLS) ve güdük ağrısı (RLP)’nın değerlendirilmesi; bu ağrıların protez kullanımı, lokomotor beceriler ve vücut imajı ile ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza ampute polikliniğimize başvuran alt ekstremite amputasyonu olan, en az 3 aydır ampute alt ekstremite için protez kullanan 57 hasta dahil edildi. Fantom ağrısı, fantom hissi ve güdük ağrısı Protez Değerlendirme Anketi (PEQ) ile ölçüldü. Protez kullanımı Houghton Skalası ile, lokomotor becerileri Lokomotor Kapasite İndeksi (LCI) ile, vücut imajı Ampute Vücut İmaj Skalası (ABIS) ile, yaşam kalitesi Kısa Form Sağlık Anketi (SF-36) ile değerlendirildi. Bulgular: PEQ’ya göre hastaların %43.9'unda fantom ağrısı, %63.2'sinde fantom hissi ve %40.4'ünde güdük ağrısı tespit edilmiştir. Korelasyon analizleri fantom ağrısı sıklığı ve süresi arttıkça hastaların temel ve ileri lokomotor becerileri ile yaşam kalitesinin düştüğünü ortaya koymuştur. Fantom ağrısı' nın yoğunluğu ve neden olduğu stres derecesi arttığında, hastaların yaşam kalitesinin düştüğü; fantom hissi sıklığı arttığında, hastaların emosyonel durumunun kötüleştiği tespit edilmiştir. Fantom hissi' nin yoğunluğu ve rahatsızlık derecesi arttığında, hastaların vücut imajı, emosyonel durumu ve sosyal durumu kötüleşmiştir. Güdük ağrısının oranı, sıklığı, şiddeti veya süresi ile Houghton ölçeği, LCI, ABIS veya SF-36 skorları arasında korelasyon bulunmamıştır. Sonuçlar: Fantom ağrısı ve fantom hissi, protez kullanım sıklığını azaltmasının yanı sıra ampute hastaların vücut imajını ve yaşam kalitesini de olumsuz etkiler.

Anahtar Kelimeler:

Postamputational pain and the effect of phantom sensation on the use of prothesis, body image and quality of life in patients with lower extremity amputation
2021
Dergi:  
AĞRI
Yazar:  
Özet:

Purpose: In this study, our aim is to evaluate the phantom pain (PLP), phantom sensation (PLS) and lead pain (RLP) in patients using prothesis, with lower limb amputation; to study the relationship of these pain with the use of prothesis, locomotive skills and body image. Tools and Methods: 57 patients who have been involved in the study with the amputation of the lower limb, which has been applied to our amputation clinic, who have been using the prothesis for the lower limb for at least 3 months. Phantom pain, phantom sensation and driving pain were measured by the Protez Assessment Survey (PEQ). The use of prothesis with the Houghton Scale, the locomotive skills were evaluated with the Lokomotive Capacity Index (LCI), the body image with the Ampute Body Imaging Scale (ABIS), the quality of life with the Short Form Health Survey (SF-36). Results: According to PEQ, 43% of patients. In 9 people, fantom pain was detected, in 63.2 people, fantom feeling, and in 40.4 people, driving pain. Correlation analyses have shown that with the increase in the frequency and duration of fantom pain, the patient’s basic and advanced locomotive skills and quality of life decrease. When the intensity and the stress degree caused by phantom pain increases, the quality of life of the patients decreases; when the frequency of phantom sensation increases, the emotional condition of the patients is deteriorated. As the intensity of the phantom feeling and the degree of discomfort increase, the patient’s body image, emotional state and social state are deteriorating. There was no correlation between the rate, frequency, severity or duration of the throat pain and the Houghton scale, LCI, ABIS or SF-36 scores. Results: Phantom pain and phantom sensation, as well as reducing the frequency of use of prothesis, negatively affect the body image and quality of life of ampute patients.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Dergi:  
AĞRI
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










AĞRI

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 171
Atıf : 5
AĞRI