Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 21
 İndirme 3
Annelerin tamamlayıcı beslenme hakkındaki tutum ve yaklaşımları
2021
Dergi:  
Pamukkale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Beslenme özellikle ilk bir yaş için sağlıklı büyüme ve gelişmede en önemli unsurdur. Çalışmada annelerin bebeklerini ne kadar süre sadece anne sütüyle beslediklerini, tamamlayıcı beslenmeye ne zaman başladıklarını ve tamamlayıcı beslenmeye geçişte kararlarını etkileyen faktörleri saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, 12-36 ay arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Sosyal pediatri, Genel Pediatri ve diğer polikliniklerde takibe alınmış toplam 300 olgu dahil edildi. Yazılı onam formu alındıktan sonra anneler ile tek tek ve yüz yüze görüşülerek hazırlanmış anket formu dolduruldu. Bulgular: Çalışmaya 174 (%58) erkek, 126 (%42) kız olmak üzere toplam 300 çocuk dahil edildi. Olguların yaş ortalaması 22,5±7,8 ay idi. Çalışmada yer alan 293 (%97,7) bebek doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde anne sütü almıştı, fakat tek başına anne sütü ile başlama oranı %78,3 idi (n=235). Sadece anne sütü ile beslenme süresi ortalama 4±2,5 aydı. İlk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenme oranı ise %47,7 idi. Annelerin ilk 24 saat içinde anne sütü verme eğilimi yüksek iken, sadece anne sütü verme oranı yeterli düzeyde değildi. Anne sütüne ek olarak doğumda formül mamaların da yüksek düzeyde verildiği gözlendi. Toplam anne sütü alma süresi 14±7,8 ay, tamamlayıcı beslenmeye başlama yaş ortalaması ise 5,6±1,2 aydı ve %29,3'üne 6. aydan önce tamamlayıcı beslenme başlanmıştı. Annelere 6. aydan önce niçin tamamlayıcı beslenmeye başladıkları sorulduğunda, en yaygın cevap “Tattırmak amaçlı” (%37,5) idi. Sonuç: Çalışmamız annelerin anne sütü konusunda istekli olduklarını fakat çeşitli faktörler nedeni ile farklı beslenme şekillerini denediklerini göstermiştir. Ayrıca erken başlangıçlı tamamlayıcı beslenmeye geçiş oranının Türkiye ortalamasına göre yüksek olduğu ve doğru zamanda uygun tamamlayıcı beslenmeye geçiş ile ilgili eksiklikler olduğu saptanmıştır. Anne eğitiminin doğumdan önce ve sonrasında da devam edilmesi, beslenme konusunda annelerin bilgi düzeylerinin arttırılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Mothers' attitudes and approaches to complementary nutrition
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Nutrition is the most important element in healthy growth and development, especially for the first age. The study aimed at determining how long mothers only fed their babies with breast milk, when they started supplementary nutrition, and the factors affecting their decisions on the transition to supplementary nutrition. Tools and methods: The study included a total of 300 facts traced in Social Pediatrics, General Pediatrics and other clinics at the Faculty of Medicine of the University of Ege between 12-36 months. After receiving the written approval form, the mother and mother were filled with a single and face-to-face interviewed survey form. The study included a total of 300 children, including 174 (58 percent) men and 126 (42 percent) girls. The average age of the cases was 22.5 ± 7.8 months. The study included 293 (97.7%) babies who received breast milk within the first 24 hours after birth, but the starting rate with breast milk alone was 78.3% (n=235). The average time of nutrition with only breast milk was 4±2,5 months. In the first six months, the rate of breast milk only was 47.7%. While mothers tend to give breast milk during the first 24 hours, the only breast milk rate was not sufficient. In addition to mother’s milk, formula foods were also given at a high level. The total breastfeeding period was 14 ± 7.8 months, the average age for starting supplementary nutrition was 5.6 ± 1.2 months, and 29.3 per cent of women started supplementary nutrition before the 6th month. When asked the mothers why they started supplementary nutrition before the 6th month, the most common answer was "for breastfeeding" (37.5%) The result: Our study has shown that mothers are willing to breast milk but try different forms of nutrition due to various factors. It is also found that the rate of transition to early-started supplementary diet is higher than the average in Turkey and there are deficiencies related to the transition to appropriate supplementary diet in the right time. To continue mother education before and after childbirth, it is necessary to increase the level of knowledge of mothers about nutrition.

Anahtar Kelimeler:

Approaches and Attitudes Of Mothers About Complementary Feeding
2021
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Pamukkale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.244
2023 Impact/Etki : 0.022
Pamukkale Tıp Dergisi