Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 16
Karaburun Yarımadası (İzmir) Mezar Taşları Envanteri 2004 yılı Çalışmaları: Çullu Köyü
2005
Dergi:  
Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mezar taşlan yalnızca ölenin kimliğini bildiren kişisel kimlik belgeleri değil, aynı zamanda ait oldukları fiziki çevrenin tarihsel topografyasın­da önemli yeri olan kültür varlıktandır. Karabu­run Yarımadası yerleşmelerinde mimari mira­sın saptanması ve belgelenmesi amacıyla ya­pılan çalışmalar, mezar taşı kitabelerinin bu kır­sal yerleşmeler için birinci derecede önemli yazılı kaynaklar olduğunu göstermiştir, özellik­te kırsal yerleşmelerde bu mirasın korunması­nın ve belgelenmesinin ivedilik gerektiren bir husus olduğu ilgili çevreler tarafından bilin­mektedir. TÛBA-TÜKSEK Türkiye Kültür En­vanteri Projesi çerçevesinde yürütülen bu pro­jenin amacı yanmada köylerindeki mezarlıkla­rın ve mezar taşlarının saptanması ve envante­rinin oluşturulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda ayrıntılı İlk çalışmalar Çullu köyünde gerçekleş­tirilmiştir. Çullu köyünün 16. yüzyılda Yörük aşiretlerinin iskânı ile kurulduğu düşünülmek­tedir. Bugün köyün mezarlığı harap durumda ve ciddi düzeyde kayıplara uğramış olmasına karşın, günümüze ulaşan mezar taşlarının tarih ve sanat tarihi açısından önemli olduğu söyle­nebilir. Bu raporda envantere ilişkin veriler or­taya konurken mezar taşı kitabeleri birer yazılı kaynak olarak ete alınmış ve özellikle kimlik bil­gileri değerlendirilmiştir. Mezar taşlarının içer­diği yazılı bilgilerin diğer yazılı belge ve fiziki verilerle birlikte değerlendirilmesi halinde hem yerleşmelerin hem de yarımadanın tarihine ışık tutabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi