Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
Puzolinik malzemelerin (dip külü ve zeolit) tane boyutunun harcın alkali-silika reaksiyonuna ve basınç dayanımına etkisi
2024
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, puzolanik katkı maddelerinin (dip külü ve zeolit) tane boyutunun çimento esaslı harçlarda oluşan alkali-silika reaksiyonu (ASR) üzerine ve mekanik özeliklerden basınç dayanımına etkisi araştırılmıştır. Farklı tane boyutunda ürünler elde etmek için puzolanik katkılar bilyalı değirmende 5 ayrı sürede (0, 30, 60, 180 ve 240 dk) öğütme işlemine tabi tutulmuştur. Çimento yerine ikame edilmek üzere her bir tane boyutundaki puzolanik katkıdan farklı oranlarda (%10, 20 ve 30) kullanılarak beton harçları hazırlanmıştır. Çimento esaslı harçlarda, doğal ince agrega ve CEM-I 42,5 tipinde Portland çimentosu kullanılmıştır. Elde edilen her bir harç çubuğunun TS 13517’ye göre ASR’den kaynaklı boyca genleşme miktarları ve TS EN 12390-3’e göre basınç dayanımları ölçüldü. Sonuç olarak beton harcında meydana gelen ASR’nin azaltılmasında zeolitin dip külüne göre daha etkili olduğu ve en düşük ASR genleşme değerinin de 240 dk boyunca öğütülmüş zeolitin %10 oranında çimentoyla yer değiştirilmesiyle elde edildiği belirlenmiştir. Ancak, her iki puzolanik katkının basınç dayanımına etkisi kıyaslandığında ise dip külü katkısının beton harcı basınç dayanımı üzerine önemli bir olumsuz etkisi gözükmez iken, zeolit katkısıyla basınç dayanımlarında belirli bir miktar (%10-29) azalma olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

0
2024
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.272
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi