Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 50
 İndirme 8
Yerel Yönetimlerde Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme: Tekirdağ Büyükşehir ve Urla Belediyesi Uygulamaları
2021
Dergi:  
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kamusal kaynak tahsisi ve yeniden dağıtım sürecinde, hayatın çoğu alanında sosyoekonomik olarak dezavantajlı olan ve cinsiyet, cinsel kimlik, din, ırk, etnik köken, engellilik ve benzerleri nedeniyle kesişimsel ayrımcılığa maruz kalanların durumunun dikkate alınması, eşitsizliklerin azaltılması bakımından kritik öneme sahiptir. Kamu harcamalarının tahsis edilmesi ve kamusal hizmet sunumunun gerçekleştirilmesi sürecinde farklı toplumsal cinsiyetlerin ihtiyaç ve önceliklerinin gözetilmesi amacıyla geliştirilen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme (TCDB) aynı zamanda kesişimsel cinsiyet ayrımcılıklarının ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de TCDB girişimlerinin sınırlı örneklerinden olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Urla Belediyesi’nde gerçekleştirilen proje ve faaliyet bazlı TCDB uygulaması ele alınmıştır. Her iki uygulama da geliştirilmesi gereken yanlar olmakla birlikte, ulusal ya da uluslararası herhangi bir kurumun desteği olmadan TCDB yaklaşımı temelinde ilgili tablolarının bütçe paketi içine eklenmesi açısından Türkiye’deki öncü örnekler arasındadır. Bu uygulamaların yerel siyasi aktörler ve sivil toplum tarafından sahiplenilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının daha sürdürülebilir bir yapıda olmasına katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Gender Budgeting In Local Governments: Tekirdag Metropolitan and Urla Municipality Cases
2021
Yazar:  
Özet:

In the public resource allocation and redistribution process, to reduce inequalities, it is of the utmost importance considering those exposed to intersectional discrimination based on gender, sexual identity, religion, race, ethnic origin, disability and the like. Gender Budgeting (GB), developed to allocate public resources according to the needs and priorities of different genders, also aims to eliminate these intersectional inequalities. In this study, the project and activity-based GB in Tekirdağ and Urla municipalities, which are among the limited examples of GB initiatives in Turkey, are discussed. Although both initiatives need improvement, they are among the prominent examples in Turkey regarding the adoption of GB activities without the leadership and support of any national or international organisation and involving gender-related data in the budgeting process. The widespread adoption of these practices by local political actors and civil society will contribute to more sustainable gender equality policies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.272
Atıf : 13.514
2023 Impact/Etki : 0.345
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi