Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 5
Bulut Tabanlı Sensör ve Robot Ağlarında Konumlandırma için Büyük Veri Analizi Çerçevesi
2021
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Nesnelerin İnterneti (IoT), İnternet üzerinden bağlı milyarlarca sensör cihazdan oluşturulmaktadır. Kablosuz sensör ağları (KSA’lar), ortamdan büyük ölçekli veri sağlamak için IoT'nin çok önemli iletişim teknolojileridir. Toplanan veriler katlanarak büyüdüğü için bulut tabanlı büyük veri analizi tekniklerinin tasarımı çok önemlidir. Sensör ağlarda konumlandırma, referans düğümlerin koordinatlarına göre bir düğümün konumunu bulmaktır. Hedef takibi ve askeri gözetim gibi birçok uygulamada konumlandırmanın sağlanması gerekmektedir. Dağıtım aşamasında düğüm konumlarının manuel olarak girilmesi, özellikle büyük ölçekli sensör ağları için geçerli değildir. Ayrıca, her sensör düğümü için bir GPS alıcısı entegre etmek çok maliyetli bir çözümdür ve büyük ölçekli ağlar için uygun olmayabilir. Sensör düğümleri çoğunlukla pille çalıştığından, enerji açısından verimli bir konumlandırma yönteminin tasarımı, ağın ömrünü uzatmak için oldukça önemlidir. Mevcut konumlandurma teknikleri, yüksek enerji tüketimine neden olan birçok mesaj iletimini gerektirebilir. Bu sorunu çözmek için, bu makalede enerji açısından verimli bir konumlandırma çerçevesi önermekteyiz. Bir mobil robot, algılama alanı boyunca hareket ettirilmekte ve bu düğümleri yerelleştirmek için sensör düğümleriyle iletişim kurmaktadır. Önceki yaklaşımlardan farklı olarak, önerilen yaklaşımımız düğüm başına yalnızca 3 mesaj gerektirmektedir. Ayrıca, konumlandırma için gereken işlem çoğu sıradan düğümler tarafından gerçekleştirilmemektedir. Önerdiğimiz yaklaşımı ns2 benzetim ortamında simüle etmekteyiz. Önerdiğimiz yaklaşımın konumlandırma kalitesini ve enerji tüketimini rakipleriyle karşılaştırmaktayız. Ayrıca, konumlandırma kalitesini ve enerji tüketimini değişen düğüm sayılarına ve derecelerine göre ölçmekteyiz. Kapsamlı simülasyon sonuçlarından, önerdiğimiz yaklaşımın konumladırma kalitesinin rakiplerinden önemli ölçüde daha iyi olduğunu elde etmekteyiz. Ayrıca, önerdiğimiz algoritmanın enerji tüketimi düğüm başına sadece 0,06 J'dir ve bu sonuç dağıtık algoritmadan çok daha iyidir. Sonuç olarak, bu makalede önerilen çerçevemiz, enerji verimli konumlandırma gerektiren IoT ve büyük veri uygulamaları için önemli bir adaydır.

Anahtar Kelimeler:

A Big Data Analysis Framework For Localization In Cloud Based Sensor and Robot Networks
2021
Yazar:  
Özet:

Internet of Things (IoT) is constructed from billions of sensor devices connected over Internet. Wireless sensor networks (WSNs) are very important communication technologies of IoT for providing large scale data from the environment. Since the data collected grows exponentially, the design of cloud based big data analysis techniques is crucial. Localization in sensor networks is finding the location of a node based on the reference nodes’s coordinates. In many applications such as target tracking and military surveillance, providing localization is necessary. Manually entering the locations of nodes during the deployment phase is not applicable especially for large scale sensor networks. Besides, integrating a GPS receiver to each sensor node is a very costly solution and may not be affordable for large scale networks. Since sensor nodes are mostly battery-powered, design of an energy-efficient localization method is highly desirable to prolong the lifetime of the network. Existing localization techniques may require many message transmission which causes high energy consumption. To tackle with this problem, we propose an energy-efficient localization framework in this paper. A mobile robot is traversed along the sensing area and communicate with sensor nodes to localize these nodes. Different than the previous approaches, our proposed approach requires only 3 messages per node. Besides, most of the execution needed for the localization is not carried by ordinary nodes. We simulate our proposed approach in ns2 simulator. We measure the localization quality and energy consumptions of our proposed approach with its counterparts. Also, we measure the localization quality and energy consumption against varying node counts and degrees. From extensive simulation results, we obtain that the localization qualities of our proposed approach is significantly better than its competitors. Besides, the energy consumption of our proposed algorithm is just 0.06 J per node and far more better than the distributed algorithm. Conclusively, our proposed framework is a significant candidate for IoT and big data applications requiring energy-efficient localization.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.634
2023 Impact/Etki : 0.178
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi