Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
TOKAT İLİNDE ÖĞRENİM GÖRMEKTE OLAN LİSE ÖĞRENCİLERİNDE DUYGUSAL VE DAVRANIŞSAL SORUN PREVALANSI VE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER
2022
Dergi:  
Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ruhsal bozukluğu olan ergenlerin tedavi amacıyla sağlık kuruluşlarına başvuru oranının %0.3’lerde olması, ergenlerde ruhsal ve davranışsal durum tespiti yapan taramaların önemini ortaya koymaktadır. Ülkemizde özellikle ergenlerde ruhsal ve davranışsal sorunlar konusunda var olan durumu ortaya koyabilecek güncel saha araştırmaları son derece sınırlıdır. Bu araştırmada; Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA) kullanılarak Tokat ilinde yaşayan orta ergenlik dönemindeki ergenlerin duygusal ve davranışsal sorun prevalansını ve ilişkili olabilecek faktörleri saptamak, böylece de gelecekte ergenler üzerinde planlanacak yeni araştırmalara ve müdahale çalışmalarına rehber olmak amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma için Tokat il ve ilçelerdeki liseler arasından rastgele seçilen 18 lisede öğrenim görmekte olan 512 öğrenci davet edilmiştir. Öğrencilere araştırıcılar tarafından literatüre dayalı olarak geliştirilen ve riskli sağlık davranışlarını sorgulayan anket formu ve GGA’nın kendi kendine doldurulan formu uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin boy ve kiloları ölçülmüş, not ortalamaları temin edilmiştir. Çalışmaya katılan 491 öğrencinin %52.1 (n=256)’i kız, yaş ortalaması 15.55±1.3’tür. Çalışmaya katılan lise öğrencilerinin %29.7(n=146)’si duygusal ve davranışsal sorunlar yaşamaktadır. Kızların, anne babası arasında akrabalık bulunan, intihar düşüncesi olan/intihar planı yapan ve girişimde bulunan, uyuşturucu madde kullanma öyküsü olan öğrencilerin duygusal belirtiler yönünden güçlükler yaşadığı; okul başarısı zayıf olan, akıllı telefon/bilgisayar başında fazla vakit geçiren, kavgaya karışan, intihar düşüncesi olan/intihar planı yapan ve girişimde bulunan, sigara içen, alkol alan, uyuşturucu madde kullanma öyküsü olan öğrencilerin davranış sorunları yönünden anlamlı derecede yüksek puan aldıkları; kızların, akıllı telefon/bilgisayar başında fazla vakit geçiren, fazla televizyon izleyen, kavgaya karışan, intihar düşüncesi olan/intihar planı yapmış ve girişimde bulunan öğrencilerin dikkat eksikliği/hiperaktivite (DE/HA) yönünden anlamlı derecede yüksek puan aldıkları; anne babası ayrı yaşayan, kronik hastalık sahibi olan, okul başarı durumu zayıf olan, intihar düşüncesi olan/intihar planı yapan, sigara içen, alkol alan, uyuşturucu madde kullanma öyküsü olan öğrencilerin akran sorunları yönünden anormal grupta oldukları ve akıllı telefon/bilgisayar başında fazla vakit geçiren, intihar girişiminde bulunan öğrencilerin sosyal davranışlar yönünden güçlükler yaşadıkları saptanmıştır (p<0.05). Özellikle riskli sağlık davranışları ve ruhsal bozukluklar bakımından tüm ergenleri kapsayacak taramaların yapılarak, riskli ve klinik grupların ayrılması ve gerekiyorsa tedavilerinin sağlanması, ergenlerin fiziksel ve ruhsal yönden daha sağlıklı yetişkinler olarak büyümesinde önemli rol oynayabilir.

Anahtar Kelimeler:

Students in the field of emotional and behavioral problems and related factors
2022
Yazar:  
Özet:

The ratio of applications to health institutions for the purposes of treatment of adolescents with mental disorder is 0.3%, demonstrating the importance of scans that detect mental and behavioral conditions in adolescents. Current field research in our country is extremely limited that can reveal the situation in mental and behavioral problems, especially in adolescents. This study, using the Power and Strength Survey (GGA), aims to identify the prevalence of emotional and behavioral problems and the factors that may be associated with adolescents in the middle adolescence that live in the province of Tokat, and to be a guide to new research and intervention studies that will be planned on adolescents in the future. 512 students who are studying in 18 high schools randomly chosen from Tokat province and districts for this study of the characteristic and cutting-edge type have been invited. Students were applied the survey form developed by researchers based on literature and questioning risky health behaviors and the self-filled form of GGA. Also the students’ height and weights are measured, the score average is provided. Of the 491 students who participated in the study, 52.1 percent (n=256) were girls and the average age was 15.55±1.3. 29.7 percent of high school students who participated in the study (n=146) experience emotional and behavioral problems. There are several different types of cookies that can be used in order to ensure that you have access to our site and that you have access to our site and that you have access to our site and that you have access to our site and that you have access to our site and that you have access to our site.By conducting screens that will cover all adolescents, especially in terms of dangerous health behaviors and mental disorders, the separation of dangerous and clinical groups and providing their treatment if necessary can play an important role in the growth of adolescents as healthier adults physically and mentally.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 108
Atıf : 39
2023 Impact/Etki : 0.017
Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi