Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 14
 Görüntüleme 2
Sınıf Öğretmenlerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Motivasyon Düzeyleri
2019
Dergi:  
Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine yönelik motivasyon düzeylerini belirlemektir. Betimsel tarama modelinin kullanıldığı araştırmada evren 2013-2014 eğitim öğretim yılı Diyarbakır’da görev yapmakta olan sınıf öğretmenleridir. Araştırmada evreni temsil etmek üzere Diyarbakır’ın çeşitli bölgelerinde bulunan ve tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 51 ilköğretim kurumunda olarak görev yapmakta olan 1270 sınıf öğretmeni örneklem olarak seçilmiştir. Araştırmada verilerin toplanması için öğretmenlik mesleğine yönelik motivasyon düzeyi ölçeği kullanılmıştır. Uygulanan ölçek ile elde edilen veriler dört boyut altında incelenmiş, istatistiki analizler bu dört boyut üzerinden yapılmıştır. Bu boyutlar; Mesleğe Yönelik Tutum ve Mesleki Başarı, Takdir Edilme ve Mesleki Mutluluk, Meslekten Kaçınma, Mesleği Özümsemedir. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine yönelik motivasyon düzeylerini etkileyebileceği düşünülen altı değişken kullanılmıştır. Bu değişkenler; cinsiyet, kıdem, okulun bulunduğu yerleşim yeri, sınıfta bulunan öğrenci sayısı, medeni durum ve doğum yeridir. Araştırmada toplanan veriler analiz edilirken frekans, yüzde ve aritmetik ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Ayrıca araştırma için elde edilen verileri karşılaştırmak için istatistiki yöntemlerden t testi ve varyans analizi uygulanmıştır. Araştırma sonunda sınıf öğretmenlerinin yerleşim yeri, öğrenim durumu ve sınıfta bulunan öğrenci sayısı değişkenlerine göre motivasyon düzeyleri arasında her dört boyutta da anlamlı farklılık olmadığı ortaya çıkmıştır.Sınıf öğretmenlerinin motivasyon düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre karşılaştırılması sonucunda sadece Mesleği Özümseme boyutunda anlamlı farklılık çıkmadığı, geri kalan üç boyutta da farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Medeni durum ve kıdem değişkenlerine göre öğretmen motivasyon düzeylerinin karşılaştırılması sonucunda sadece Meslekten Kaçınma boyutunda anlamlı farklılık olduğu, doğum yeri ve yaş değişkenlerine göre ise sadece bu boyutta anlamlı farklılık olmadığı ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi