Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Türkiye’de Kürt Sorunu ve PKK Algısı: Diyarbakır Stk’lar Örneği
2021
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu makale “Kürt Sorununun Çözümünde Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü ve Bakış Açıları: Diyarbakır Örneği” adlı doktora tezi kapsamında 21 Ekim-29 Kasım 2013 tarihleri arasında Diyarbakır ilinde faaliyet gösteren çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarının 200 üyesi ile gerçekleştirilen anketlerden oluşmaktadır. Ankete dâhil edilen STK üyelerinin demografik özelliklerine bakıldığında % 67’si erkek, % 64’ü orta yaş ve üstü (% 36’sı 18-33 yaş), % 75’i üniversite mezunu, % 69’u 1500 üstü bir gelire sahip ve % 62’si evli kişilerden oluşmaktadır. Makale PKK’nın terör örgütü ya da gerilla/Kürt halkının temsilcisi olarak tanımlanmasıyla sosyo-kültürel ve politik yoksunluk arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre sosyo-kültürel ve politik olarak yoksunluk hissedenler PKK’yı gerilla/Kürt halkının temsilcisi olarak tanımlama eğilimindedir. Sonuçlar PKK’nın meşruiyet kazanma çabalarında geçmişte ve günümüzde yaşanan zorunlu göç, Diyarbakır cezaevi, anadil kullanımında kısıtlamalar, anadilde eğitimin yasaklanması gibi problemlerin önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.  Ayrıca, PKK’yı terör örgütü veya gerilla/halkın temsilcisi olarak tanımlama tercihleri ile terörün nedenlerine yönelik algı arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Buna göre, sosyo-kültürel ve siyasi açıdan yoksun hissedenlerin, PKK üyelerini “gerilla / Kürt halkının temsilcisi” olarak algılama olasılıkları daha yüksektir (ortalama 4 üzeridir). Diğer taraftan, PKK üyelerini “gerilla / Kürt halkının temsilcisi” olarak algılayanlar, sosyo-politik nedenleri PKK'nın varoluş nedeni olarak görmektedirler (ortalama 3 altındadır).

Anahtar Kelimeler:

The Kurdish Problem in Turkey and the Perception of PKK: Diyarbakır Stk's Example
2021
Yazar:  
Özet:

This article consists of surveys conducted with 200 members of various civil society organizations operating in the Diyarbakır province between 21 October and 29 November 2013 in the framework of the doctoral thesis "The role and perspectives of civil society organizations in the solution of the Kurdish problem: Diyarbakır example". According to the demographic characteristics of the STK members included in the survey, 67% are men, 64% are middle-aged and older (36% are 18-33 years old), 75% are university graduates, 69% are with a income above 1,500 and 62% are married. The article focuses on the relationship between social-cultural and political absence with the PKK’s definition as a terrorist organization or representative of the guerrilla/Kurdish people. According to the results of the research, those who feel socio-cultural and politically absent tend to identify PKK as a representative of the Gerilla/Kurdish people. The findings show that the efforts of the PKK to gain legitimacy have a significant impact on problems such as forced immigration in the past and today, Diyarbakır prisons, restrictions on maternal use, prohibition of maternal education.  There is also a meaningful relationship between the preferences to identify the PKK as a terrorist organization or a representative of the guerrilla/people and the perception of the causes of terrorism. Accordingly, those who feel socio-cultural and political absent are more likely to perceive PKK members as “representatives of the Gerilla/Kurdish people” (the average is over 4). On the other hand, those who perceive the PKK members as "representatives of the Gerilla/Kurd people" see the socio-political reasons as the cause of the existence of the PKK (the average is below 3).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 984
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences