Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
Çileklerdeki Bazı Pestisit Kalıntıları Üzerine İşleme Türü ve Depolama Süresinin Etkisi
2023
Dergi:  
Akademik Gıda
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC/MS) ile analiz edilebilen 9 aktif madde kullanılmıştır. Çileklerin yıkanması, pastörize edilmesi, soğukta muhafaza edilmesi ve farklı günler yapılan yıkama işlemi sonrasında kalıntı değişimleri belirlenmiştir. Ayrıca çilek püresi -18±2ºC’de, pastörize püre ise farklı sıcaklıklarda muhafaza edilmiştir. Pastörizasyon işleminde en yüksek ve en düşük işleme faktörü sırasıyla tebufenpirad (Pf:1.20) ve tetrakonazol (Pf:0.81) için hesaplanmıştır. Soğuk muhafaza esnasında kresoksim-metil degradasyonu istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Soğuk muhafaza işlemi sonunda penkonazol hesaplama limitinin altına düşmüştür. Pirimetanil ve tebufenpirad miktarlarında değişme olmamıştır. Azoksistrobin, boskalid, tetrakonazol ve kresoksim-metil kalıntılarının sırasıyla %3.8, 10.9, 25.0 ve 36.4 azaldığı belirlenmiştir. İlaçlı çileklerin yıkanması ile tebufenpirad kalıntılarında azalma olmamıştır ancak azoksistrobin %3.8, pirimetanil %4.2, bupirimat %4.5, kresoksim-metil %9.1, boskalid %10.9 ve tetrakonazol kalıntıları %16.7 oranında azalmıştır. Uzun süreli muhafazada pestisit kalıntılarında en çok ve en hızlı azalmanın 20±2ºC’de olduğu ve pastörizasyon işleminin etkisiyle bu azalmanın yavaşladığı belirlenmiştir. Pastörizasyon işleminden sonra -18±2ºC’de muhafaza edilen örneklerdeki pestisit degradasyonu bir yılın sonunda tetrakonazol %20, pirimetanil %23, azoksistrobin %26, kresoksim-metil %27, boskalid %37 ve bupirimat %41 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak degradasyonun pestisitin kimyasal özelliklerine, başlangıç konsantrasyonuna, tarımsal ürüne, yapılan işleme ve muhafaza koşullarına bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Effect Of Processing Type and Storage Time On Some Pesticide Residues In Strawberries
2023
Dergi:  
Akademik Gıda
Yazar:  
Özet:

In this study, 9 active substances that could be analysed by Gas Chromatography-Mass Spectrometer (GC/MS) were used. Changes in these pesticide residues were determined after strawberries were washed, pasteurized, stored in cold and washed on different days. In addition, strawberry puree was stored at -18±2ºC and pasteurized puree was stored at different temperatures. The highest and lowest processing factors in the pasteurization process were determined in tebufenpyrad (Pf:1.20) and tetraconazole (Pf:0.81), respectively. During cold storage, kresoxim-methyl degradation was found statistically significant (p<0.05). At the end of cold storage, penconazole was below the quantification limit while pyrimethanil and tebufenpyrad did not change; however, azoxystrobin, boscalid, tetraconazole and kresoxim-methyl residues decreased by 3.8, 10.9, 25.0 and 36.4%, respectively. Washing process did not reduce tebufenpyrad residues. On the other hand, reduction rates were 3.8, 4.2, 4.5 and 9.1% for azoxystrobin, pyrimethanil, bupirimate and kresoxim-methyl, respectively while they were 10.9% for boscalid and 16.7% for tetraconazole. During long-term storage, the highest and the fastest decrease in pesticide residues was observed at 20±2ºC, and this decrease slowed down with the effect of pasteurization. Pesticide degradation rates at the end of one-year storage period in the samples stored at -18±2 ºC following pasteurization were 20, 23, 26, 27, 37 and 41% for tetraconazole, pyrimethanil, azoxystrobin, kresoxim-methyl, boscalid and bupirimate, respectively. As a result, it was found that pesticide degradation was dependent upon the chemical nature of pesticides, initial concentration, agricultural commodity, processing and storage conditions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Akademik Gıda

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 249
Atıf : 684
2023 Impact/Etki : 0.215
Akademik Gıda