Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 6
ÖNLİSANS PROGRAMLARININ DOLULUK ORANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: 2017 LYS ÖRNEĞİ
2018
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son yıllardaki eğitim politikası ile birlikte Türkiye genelindeki üniversite kontenjanları hızla artmıştır. Ülkede, üniversite olmayan il kalmadığı gibi, ülkedeki işgücü ihtiyacını karşılayacak çeşitlilikte yüksekokul programları açılmıştır. Fakat özellikle 2017 LYS ile birlikte bazı programların dolmadığı veya istenilen miktarda öğrenci sayısına ulaşmadığı görülmektedir. Bu durum uzun bir süreç ve maliyetle açılmış olan programların bazılarının, öğrenci alamamasına dolayısıyla bir süre sonra kapatılmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, 2017 LYS yerleştirme sonuçlarına göre önlisans programların doluluk oranları; bölüm, coğrafi bölge, metropollere yakınlık, bulunduğu ilin nüfusu, üniversitenin URAP puanı gibi değişkenlere göre analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; sadece İstanbul ilindeki önlisans bölümleri tam dolmuştur. Eskişehir hariç tutulduğunda en yüksek doluluk oranına en kalabalık üç il sahiptir. Programların bulunduğu ile göre doluluk oranları anlamlı farklılık göstermiştir (?2 = 523,14, p<0,05). Programın bulunduğu yerin nüfusu ile doluluk oranı arasında pozitif yönlü zayıf ilişki görülmüştür. En çok kontenjana sahip illere bakıldığında neredeyse programların yarısının boş olduğu görülmektedir. Boş kalan kontenjanlar ile toplam kontenjanlar arasında pozitif yönlü ortaya yakın bir ilişki çıkmaktadır (r(6460)=0.427, p<0.01). Kontenjanların bölgelere göre dağılımına bakıldığında kontenjanların ağırlıklı olarak ülkenin batısında yoğunlaştığı görülmektedir. Üniversitelerin URAP puanı ile üniversitenin doluluk oranı arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki görülmektedir (r(616)=0.33, p<0.01). Programın bulunduğu yer ile en kalabalık üç şehir ve en kalabalık beş şehir arasındaki ortalama mesafe ve doluluk oranı arasındaki ilişkiye bakıldığında; üç kalabalık şehre yakınlık ile doluluk oranı arasında pozitif yönlü orta şiddetli (r=0.603); beş kalabalık şehre yakınlık ile arasında pozitif yönlü çok yüksek ilişki görülmektedir (r=0.886).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.879
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi