Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 14
 İndirme 3
Sürdürülebilir Eko-Turizm Destinasyonları Olarak Sulak Alanlar: Uluabat Gölü
2020
Dergi:  
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sürdürülebilir turizm çevresel kaynakları en uygun şekilde kullanmayı, temel ekolojik süreçleri sürdürmeyi, doğal mirası ve biyolojik çeşitliliği korumayı hedefleyen turizmdir. Sulak alanlar doğal ve kültürel peyzaj çekicilikleriyle turist çekme potansiyeli yüksek olan alanlar olup, aynı zamanda dünyanın en kırılgan ekosistemlerinden birisidir. İyi planlanmamış ve iyi yönetilmeyen rekreasyon ve turizm faaliyetleri sulak alanların bozulmasında itici güç olabilmekte ve bu alanların ekosistem hizmetlerinin sürekliliğini tehlikeye atabilmektedir. Sürdürülebilir turizm destinasyonları olarak sulak alanların değerlendirilmesi ve alana özgü turizm türlerinin belirlenmesi alana özgü kaynak değerlerinin, ekolojik süreçlerin, biyolojik çeşitliliğin, yerel kültürel özelliklerin değerini anlayarak korumayı ve devamlılığını sağlar nitelikte yönetmeyi gerektirmektedir. Bu çalışmada Uluabat Gölü doğal ve kültürel çevre özelliklerinin turizm ile ilişkisi kurularak, turizm faaliyetleri için kriterlerin ve koruma kültürünün benimsendiği turizm türlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı arazi surveyi ve literatür araştırmalarıdır. Uluabat Gölü doğal ve kültürel çevre özelliklerinin turizm ile ilişkisinin kurulabilmesi için gerekli olan verileri arazi çalışmaları yanısıra literatür araştırması ile tamamlanmıştır. Bu araştırmada, ulaşılan her türlü materyalin içeriği sistematik ve detaylı bir şekilde incelenmiş, çıkarımlar yapılmıştır. Elde edilen bütün verilerin analizi sonucu ulaşılan bilgiler amaç doğrultusunda ve uzman bakış açısı ile yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda turizm amaçlı sulak alan kullanımı ve koruma kültürünün birbirinden karşılıklı olarak yararlandıkları turizm türleri belirlenmiş, uygulanabilir öneriler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Sustainable Eco-Tourism Destinations: Lake Uluabat
2020
Yazar:  
Özet:

Sustainable tourism is a tourism that aims to make the best use of environmental resources, to maintain basic ecological processes, to preserve its natural heritage and biodiversity. The waters are areas with a high potential of tourist attraction with natural and cultural landscape attractions, and is also one of the most vulnerable ecosystems in the world. Unplanned and well-managed recreation and tourism activities can be a driving force in the degradation of the waters and endanger the continuity of the ecosystem services of these areas. The assessment of the waters as sustainable tourist destinations and the determination of the area-specific tourism types require the conservation and continuity of the area-specific resource values, the value of ecological processes, biological diversity, local cultural characteristics, as well as the management of the area-specific resource values. In this study; Uluabat Lake is aimed at establishing the relationship of the natural and cultural environmental characteristics with tourism, determining the criteria for tourism activities and the types of tourism adopted by the conservation culture. The data collection tool of research is land surveys and literary research. The data necessary to establish the relationship of natural and cultural environmental characteristics with tourism is completed with land studies as well as literary research. In this study, the content of all types of material achieved has been systematically and thoroughly studied, drawings have been made. Analysis of all obtained data results from obtained information according to the purpose and with a specialist perspective. According to the study, the use of water for tourism and the protection of the culture of tourism are mutually benefited by specific, applicable recommendations.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Özet:

Sürdürülebilir turizm; çevresel kaynakları en uygun şekilde kullanmayı, temel ekolojik süreçleri sürdürmeyi, doğal mirası ve biyolojik çeşitliliği korumayı hedefleyen turizmdir. Sulak alanlar doğal ve kültürel peyzaj çekicilikleriyle turist çekme potansiyeli yüksek olan alanlar olup, aynı zamanda dünyanın en kırılgan ekosistemlerinden birisidir. İyi planlanmamış ve iyi yönetilmeyen rekreasyon ve turizm faaliyetleri sulak alanların bozulmasında itici güç olabilmekte ve bu alanların ekosistem hizmetlerinin sürekliliğini tehlikeye atabilmektedir. Sürdürülebilir turizm destinasyonları olarak sulak alanların değerlendirilmesi ve alana özgü turizm türlerinin belirlenmesi; alana özgü kaynak değerlerinin, ekolojik süreçlerin, biyolojik çeşitliliğin, yerel kültürel özelliklerin değerini anlayarak korumayı ve devamlılığını sağlar nitelikte yönetmeyi gerektirmektedir. Bu çalışmada; Uluabat Gölü doğal ve kültürel çevre özelliklerinin turizm ile ilişkisi kurularak, turizm faaliyetleri için kriterlerin ve koruma kültürünün benimsendiği turizm türlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı; arazi surveyi ve literatür araştırmalarıdır. Uluabat Gölü doğal ve kültürel çevre özelliklerinin turizm ile ilişkisinin kurulabilmesi için gerekli olan verileri arazi çalışmaları yanısıra literatür araştırması ile tamamlanmıştır. Bu araştırmada, ulaşılan her türlü materyalin içeriği sistematik ve detaylı bir şekilde incelenmiş, çıkarımlar yapılmıştır. Elde edilen bütün verilerin analizi sonucu ulaşılan bilgiler amaç doğrultusunda ve uzman bakış açısı ile yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda; turizm amaçlı sulak alan kullanımı ve koruma kültürünün birbirinden karşılıklı olarak yararlandıkları turizm türleri belirlenmiş, uygulanabilir öneriler geliştirilmiştir.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 343
Atıf : 1.046
2023 Impact/Etki : 0.197
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi