Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Ebeveynlerin Ağız-Diş Sağlığındaki Koruyucu Uygulamalar Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Araştırmamızda, çocuk hastaların ebeveynlerinin ağız-diş sağlığındaki koruyucu uygulamalar hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal-Metot: Ağustos-Aralık 2018 tarihleri arasında kliniğimize başvuran çocuk hastaların ebeveynlerine, ağız-diş sağlığı ve koruyucu uygulamalarla ilgili bilgilerini ve tutumlarını içeren anket formu uygulandı. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya toplam 1024 ebeveyni katıldı. Araştırmaya katılan ebeveynlerin çoğunluğunun diş hekimi kontrol sıklığı (%66,4), fırçalamanın diş çürüğünü önlemede etkili olduğu (%93,6) ve dişlerin gündeaz 2 kez fırçalanmasını gerektiği (%58,1) konusunda bilgi sahibi oldukları gözlendi. Buna karşın diş çürüğü oluşumunu önlemek için bebeklerin dişleri sürmeden önce de dişetlerinin silinmesi gerektiği (%24,4), şekerli gıdaları tüketme zamanı (%24,2), ilk diş hekimi ziyareti (%22,9), diş fırçalamaya başlama yaşı (%16,4) ve ailelerin kaç yaşına kadar çocuklarının diş fırçalamasına yardımcı olması gerektiği (%20,3) hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları tespit edildi. Ayrıca ebeveynlerin %60,3’ünün diş çürüğünü önlemede florlu diş macunu kullanımının ve %93,9’unun da pit ve fissür örtücü uygulamasının etkisini bilmediği saptandı. Ebeveynlerin ağız-diş sağlığındaki koruyucu uygulamalar hakkında yetersiz bilgiye sahip olmalarından dolayı tutumlarının da doğru yönde olmadığı belirlendi. Sonuç: Ebeveynlerin ağız-diş sağlığındaki koruyucu uygulamalar hakkında bilgi ve tutum düzeylerinin arttırılması ve farkındalığın yaratılması için topluma yönelik eğitim programlarının düzenlenmesi gerektiği, çocukların iyi bir ağız-diş sağlığına sahip olması ve çürüksüz bir nesil için Çocuk Diş Hekimleri ve ebeveynlerin iş birliği içerisinde olması gerektiği kanısındayız.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of Parents' Information on Protecting Applications in Oral-Dental Health
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: Our study aimed at evaluating the knowledge and attitudes of children’s patients on their parents’ protective practices in oral and dental health. Material-Method: A survey form was applied to the parents of children’s patients who apply to our clinic between August and December 2018 with information and attitudes on oral and dental health and protective practices. Identifying statistics were used in the statistical assessment of the data obtained. The study included a total of 1024 parents. The majority of the parents who participated in the study found that they were aware of the dental check frequency (66.4 percent), that brushing was effective in preventing tooth fractures (93.6 percent) and that the teeth should be brushed twice a day (58.1 percent). Nevertheless, it was found that babies had no sufficient information about the time of consumption of sugar foods (24,%), the first visit to the dentist (22,9), the age of starting to brush the teeth (16,4), and how old families should help their children to brush the teeth (20,3). It was also found that 60.3 percent of parents did not know the effects of using flowered toothpaste to prevent tooth fractures and 93.9 percent did not know the effects of pit and fissure covering. It was also found that their attitudes were not in the right direction because the parents had insufficient knowledge about the protective practices in oral and dental health. The conclusion: We believe that educational programmes to the community should be organized in order to increase the level of knowledge and attitude of parents about the protective practices in oral and dental health and to create awareness, that children should have a good oral and dental health and that children should be in cooperation with children’s dentists and parents for a poor generation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 592
Atıf : 1.185
2023 Impact/Etki : 0.036
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi