Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
1297 (1879/1880) Tarihli Bahriye Kânûnnâmesi’ne Göre Osmanlı Devleti’nde Velâdet-i Humâyûn Kutlamaları
2007
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nde son dönem icra edilen Velâdet-i Hümâyûn kutlamalarında 1297 (1879/1880) tarihli Osmanlı Bahriye Kânûnnâmesi’ndeki teşrifat kaidelerine mutlak surette uyulduğu görülür. Bu kutlamalar iki şekilde gerçekleşmiş olup ilki Padişahın velâdet günlerinde yapılanlardır. Velâdet-i hümâyûn adı verilen bu kutlamalarda Osmanlı donanmasına ait gemiler tarafından yirmi bir pare top atışının yapılması, sancakların keşide edilmesi, o gün akşam liman reisliklerinin, Tersâne-i Âmire ve Bahriye Mektebi’nin de içinde bulunduğu resmî dairelerin, gemilerin ve konakların kandillerle aydınlatılması, mızıka gösterilerinin yapılması, suçluların affı mu’tâd olarak yapılanlar arasındadır. Osmanlı limanlarında demirli bulunan yabancı gemilerin veya yabancı devletlerin limanlarında bulunan Osmanlı gemilerinin de bu kutlamalara sancaklarını keşide ederek, top atarak ve o akşam kandillerle aydınlatma yaparak katıldıkları görülür. Bu kutlamaların diğer şekli ise yabancı devlet adamlarının velâdet günlerinde Osmanlı donanması tarafından yapılanlardır. Bunun için öncelikle ilgili devletin Beylik Sefinesi’nin Osmanlı limanında bulunması, merasim tarihi ile ilgili olarak o devletin konsolosu aracılığıyla Hariciye Nezareti’ne önceden bilgi verilmesi, kutlamalardan sonra ise teşekkür ziyaretinde bulunulması gerekmektedir. Zaman içinde Osmanlı Devleti’nin siyasî ve malî olarak içinde bulunduğu sıkıntılar bu kutlamaları da etkilemiş ve özellikle tasarruf gerekçe gösterilerek bazı yıllar sadece top atışıyla yetinildiği veya hiçbir faaliyet yapılmadığı görülmüştür

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.196
2023 Impact/Etki : 0.147
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi