Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 8
AYDIN YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERDE FARKLI KALSİYUMLU GÜBRELERİN VERİM VE KALİTEYE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
2005
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada çileklerde farklı kalsiyumlu gübrelerin (kalsiyum nitrat, kalsiyum sülfat ve calne) verim ve kaliteye etkileri araştırılmıştır. 2001-2002 çilek sezonunda Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde yetiştirilen çileklerde farklı kalsiyumlu gübrelerin verim ve kaliteye etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada materyal olarak, bölgede yoğun bir şekilde üretimi yapılan Ca'a oldukça duyarlı 'Camarosa' çeşidi seçilmiştir. Denemede, kalsiyum nitrat, kalsiyum sülfat ve calne gübrelerinin toprak, bitki ve meyve kalite kriterleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma parseli büyüklüğü 8.8 m2 olan kontrol de dahil her uygulama için dört tekerrürlü olmak üzere toplam on altı deneme parseli kurulmuş ve bu deneme parsellerine önceden belirlenen miktarlarda denemede esas alınan gübreler (kalsiyum nitrat 264 gr/m2, kalsiyum sülfat 220 gr/m2 ve calne 149.6 gr/m2) tabana gübre olarak verilmiştir. Denemenin sürdüğü sekiz ay boyunca (Eylül, Ekim, Kasım, Ocak, Şubat, Nisan, Mayıs, Haziran) her ay olmak üzere toprak ve yaprak örnekleri alınmış, bitki meyveye yattığı dönemden sonraki üç ay boyunca da (Nisan, Mayıs, Haziran) her hafta hasat sonuna kadar meyve örnekleri alınmıştır. Alınan toprak örneklerinde; deneme başlamadan önce % kireç(CaCO3), % toplam eriyebilir tuz, %organik madde daha sonra her ay pH,Ca ve Mg, yaprak örneklerinde; K, Ca, Mg ve Na, meyve örneklerinde ise;her hafta verim alınmış, meyve maksimum ve minimum enleri, meyve sitrik-malik asit miktarları, meyve eti sertliği, meyve rengi, meyve suyu pH'sı ve ortalama meyve ağırlığı belirlenmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda; tüm analiz sonuçlarından elde edilen değerlere varyans analizi yapılmış, toprak ve yaprak örneklerinde uygulamalara ve aylara göre istatistiksel olarak bir fark belirlenirken, meyve örneklerinde bu fark istatistiksel olarak önemsiz çıkmasına rağmen uygulamalara ve aylara göre değişim göstermiştir. Sonuç olarak da, yapılan kalsiyum nitratlı gübrelemenin kalsiyum sülfat ve calne'ye göre daha etkili olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 496
Atıf : 1.980
2023 Impact/Etki : 0.19
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi