User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 39
 Downloands 7
SÖZLÜ KÜLTÜRDE KADININ TEMSİLİ VE YENİ MEDYADA KADIN FENOMENLERİN GÖRÜNÜMLERİ: ELEŞTİREL SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ
2021
Journal:  
Sosyoloji Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Kadın çalışmaları özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra artmış ve bu çalışmalar modernite paradigmasında baskın olan üst anlatılara karşı birçok eleştirel bakış geliştirmiştir. Kadınların nasıl temsil edildiği ve kendilerini nasıl temsil ettikleri tarihsel ve eşsüremli bir süreklilik içerisinde ele alınması gerekmektedir. Sözlü kültürden günümüz yeni medya kültürüne kadar erkek egemen kültürün hakim olmasından dolayı kadınlar sosyo-politik alanın dışında bırakılmış ve popüler kültürün temsili haline getirilmiştir. Bu çalışmada sözlü kültürde yer alan kadınların tarihsel temsili ile yeni medyadaki kadınların kendilerini nasıl temsil ettiği sosyo-politik açıdan eleştirel bir sosyolojik bakış açısı ile ele alınmıştır. Çalışmada sözlü kültürde temsil edilen 10 kadın ile yeni medyada instagram fenomeni olan 10 kadının temsil özellikleri incelenmiştir. Çalışmanın verileri nitel desende tematik olarak tümevarımsal içerik analizi ile yorumlanmıştır. Çalışmanın sonuçları, kadının sözlü kültürde sosyo- politik olarak bastırıldığını ve aynı zamanda doğurganlık, güzellik, çekicilik ve duygusal özellikleri ile temsil edildiğini göstermektedir. Yeni medyada ise kadının sosyo-politik konuları paylaşmadığı ve güzellik, çekicilik, seyahat, zekâ, moda ve sosyal sorumluluk gibi riskli olmayan konularda ön plana çıktığı görülmektedir. Çalışma, yeni medyadaki kadınların genel olarak eşitsizlik, adaletsizlik, ayrımcılık ve kadına şiddet gibi sosyo-politik konularda paylaşımlarda bulunmadığını göstermektedir. Kadınların yeni medya aracılığı ile özcü kategorilere dayanmayan postyapısalcı paradigma çerçevesinde sosyo-politik konuları tartışarak, toplumu dönüştürmede önemli etkilerinin olacağı düşünülmektedir.

Keywords:

Women's consciousness in vocal culture and the views of women's phenomena in the new media: a critical sociological look
2021
Author:  
Abstract:

Women’s work increased especially after the Second World War, and these studies have developed many critical views on the top stories that are dominant in the modernity paradigm. It must be addressed in a historical and simultaneous continuity of how women are represented and how they represent themselves. From the verbal culture to the modern new media culture, because the dominant culture of men has left women out of the socio-political sphere and has become representatives of popular culture. This study addressed the historical representation of women involved in the oral culture and a sociological perspective of how women in the new media represent themselves from a socio-political perspective. The study examined the representative characteristics of 10 women represented in oral culture and 10 women represented in the new media phenomenon Instagram. The data of the study is interpreted in the quality design thematically by the tube-created content analysis. The results of the study show that the woman is sociopolitically suppressed in the oral culture and is also represented by her fertility, beauty, attraction and emotional characteristics. In the new media, it appears that the woman does not share socio-political issues and is on the forefront in non-risk issues such as beauty, attractiveness, travel, intelligence, fashion and social responsibility. The study shows that women in the new media generally do not share social-political issues such as inequality, injustice, discrimination and violence against women. It is believed that women will have a significant impact on the transformation of society by discussing socio-political issues within the framework of the post-productive paradigm that does not rely on the new media and the subjective categories.

Keywords:

0
2021
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Sosyoloji Araştırmaları Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 244
Cite : 1.505
2023 Impact : 0.177
Sosyoloji Araştırmaları Dergisi