Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 21
 İndirme 7
TÜRK DEMOKRASİSİNDEKİ KESİNTİLER VE 15 TEMMUZ KALKIŞMASININ HEDEFİNDEKİ TÜRKİYE
2020
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefi ile yol alan Türkiye, son yıllarda iktisadi alanda yakaladığı başarısını sosyal hayatında elde ettiği kazanımları ile bütünleştirmiş refahın paylaşılması ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi adına önemli yatırımlar gerçekleştirmiştir. Bölgesel aktör olmak yerine küresel güç olmak anlayışının ön plana çıktığı bu dönemde, yerli ve milli üretim hamlesi başlatılmış, insan odaklı politikalar oluşturulmuş ve Türkiye’nin 2023 Vizyonu şekillendirilmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) 3 Kasım 2002’deki seçimlerde meclis çoğunluğunu kazanarak tek başına iktidara gelmesi ile başlayan bu yeni dönemde, milli iradenin korunması ve temsil edilmesi demokrasinin geliştirilmesi temel hak ve hürriyetlerin güvence altına alınması adalet ve eşitlik gibi kavramların yaygınlaştırılması benimsenmiştir. Bu ilkeleri gerçekleştirmek amacıyla hareket eden AK Parti Hükümeti, iktidarı boyunca icraatlarını hazmedemeyen yapılar ve terör örgütleri ile de mücadele etmek zorunda kalmıştır. Türkiye’nin bu noktadaki kazanımlarını tehdit olarak gören Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ise Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki yapılanmış terör unsurları ile birlikte 15 Temmuz kalkışmasını gerçekleştirmiştir. Milli iradeyi ve onun temsilcilerini ortadan kaldırmayı hedefleyen bu girişim, vatandaşların ülkesine ve devletine sahip çıkması ile başarısız olmuş buna karşın gençlerin ve çocukların henüz bilmediği darbe kavramını tekrar onların hafızasını sokmuş ve gündeme getirmiştir. Bu çalışmada, 15 Temmuz Kalkışması süreci, Türkiye’nin demokrasi tarihindeki kesintileri, milli irade, meşruiyet ve gayri nizami harp kavramları toplumsal gerçeklik bağlamında tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Turkish Democracy Cuts and the Target of the 15th July Rise
2020
Yazar:  
Özet:

The goal of becoming one of the world’s top 10 economies, Turkey has integrated its success in the economic field in recent years with its achievements in social life; it has made significant investments for the sharing of prosperity and the maintenance of economic stability. In this period in which the understanding of being a global power came to the forefront, the domestic and national production movement was launched, human-focused policies were created and the Vision of Turkey 2023 was shaped. In this new period, which began with the parliamentary majority in the elections of 3 November 2002, the Party of Justice and Development (AKP) alone came to power, the conservation and representation of national will, the development of democracy, the guarantee of fundamental rights and freedoms, and the spread of concepts such as justice and equality were adopted. The AK Party Government, which has been committed to implementing these principles, has also been forced to fight with structures and terrorist organizations that do not enjoy their execution throughout its power. The Fethullahist Terrorist Organization (FETO), which sees the achievements of Turkey at this point as a threat, has conducted the 15th July defeat along with the terrorist elements built within the Turkish Armed Forces. This attempt to eradicate the national will and its representatives has failed with the citizens' ownership of their country and state; however, the concept of the coup that young people and children have not yet known has brought their memory back and on the agenda. In this study, the 15th July Exit process, the cuts in the history of democracy of Turkey, national will, legitimacy and non-national harp concepts will be discussed in the context of social reality.

Anahtar Kelimeler:

Interruptions In Democracy Of Turkey: A Country Targeted By The 15th Of July Coup Attempt
2020
Yazar:  
Özet:

On her way to reaching the goal of becoming one the countries among the first ten largest economies of the world, Turkey in recent years, have successfully integrated the economic achievements with social gains in people’s lives and made important initiatives to share prosperity and maintain economic stability. In this period, by giving priority to the perspective to have say in the international arena, instead of being just one of regional powers, Turkey have started new steps to increase local and national productions, implemented human-oriented policies and created the Vision 2023 of the Republic of Turkey. In this new period when the Justice and Development Party (AK Party) come to power after winning a clear majority in the first election held on November 3, 2002, principle policies adopted were unconditional protection and representation of national will; development of democratic standards and related institutions; guaranteeing fundamental rights and freedoms; spreading the principles of concepts of justice, equality and freedom. All along the AK Party governments have always been fighting against and struggling with such structures and terrorist organizations that did not accepts and could not digest these principles. Having seen these achievements of Turkey in these fields as a treat to its own agenda, Fethullah Terror Organization (FETO), started a coup attempt on 15th of July 2016 not in command and control chain of Turkish Armed Force but by elements of this terror organization infiltrated into the army officers; however, this attempt was failed because of the actions of citizens claiming their country and state. This attempt aiming to eliminate the national will and its representatives also brought back into peoples’ social life memories and the concept of coup that was unknown to children and youth for so long. This study discusses the 15th of July coup attempt by the FETO in its aftermaths, interruptions in the history of Turkish democracy, and concepts of national will, military tutelage, legitimacy and irregular warfare will also be discussed in their social realities.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.873
2023 Impact/Etki : 0.057
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi