Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 4
Prostat Kanseri Tanısında Mevcut Biyobelirteçler ve İdrar Sarkozini
2023
Dergi:  
Türk Klinik Biyokimya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Prostat kanseri, erkeklerde kansere bağlı ölümler arasında ikinci sırada yer almaktadır. PCa tanısında parmakla rektal muayene, serum PSA ve biyopsi kullanılan temel araçlardır. PSA'nın özgüllüğünün düşük olması gereksiz biyopsilere neden olmaktadır. Bu nedenle özgüllüğü yüksek olan biyobelirteçlere ihtiyaç vardır. Sarkozinin prostat kanseri tanısındaki rolüne ilişkin çalışmalar mevcuttur. Ancak çalışma dizaynlarındaki farklılar nedeniyle sonuçlar karşılaştırılabilir değildir. Çalışmada idrar sarkozin düzeyi ile proPSA'nın PCa tanısındaki performansını mevcut biyobelirteçlerle karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prostat biyopsisi yapılan toplam 105 hasta çalışmaya alındı. Bu hastaların PSA, fPSA, %fPSA, p2PSA, prostat volümü ve phi ile idrarda sarkozin düzeyleri ölçülerek karşılaştırıldı. Bu parametrelerin tanı koyma performansları ROC eğrisi analizleriyle değerlendirildi ve kesme değerleri, duyarlılık ve özgüllükleri karşılaştırıldı. Ayrıca PCa hastaları Gleason skorlarına göre (<7 ve ≥7) iki gruba ayrılarak bu parametrelerin dağılımları incelendi. Bulgular: Serum PSA, p2PSA ve idrar sarkozin düzeyleri, biyopsi pozitif grupta daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak farklı değildi. Ancak phi değeri biyopsi pozitif grupta anlamlı şekilde daha yüksek, %fPSA ve PV değerleri ise daha düşüktü. Sarkozin ve PSA, GS≥ 7 grubunda anlamlı yüksekti. Belirteçlerin duyarlılıklarının %90 olduğu kesme değerlerinde sırasıyla %fPSA, PV ve phi'nin özgüllükleri PSA'dan yüksek idi. Sonuç: İdrar sarkozin'in PCa tanısında tek başına yeterli olmadığı, GS≥7 olduğu riskli PCa hastalarında kullanılabileceği tespit edildi. Phi, %fPSA ve PV'nin PCa tanısında PSA'dan daha iyi oldukları görüldü. Bunun yanı sıra PV'nin phi'nin özgüllüğünü iyileştirebileceği tespit edildi.

Anahtar Kelimeler:

Biobelirects and urine sarcosin in the diagnosis of prostate cancer
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: Prostate cancer is ranked second among cancer-related deaths in men. In the diagnosis of PCa, rectal examination with the finger, serum PSA and biopsy are the main tools used. The low autonomy of PSA causes unnecessary biopsy. Therefore, there is a need for biobelirtecs with high autonomy. There are studies on the role of sarcosin in the diagnosis of prostate cancer. However, due to the differences in work designs, the results are not comparable. In the study, we aimed at comparing the performance of proPSA in the diagnosis of urine sarcosin with existing biobelirectors. Method and method: A total of 105 patients conducted a prostate biopsy were taken to study. These patients were compared by measuring their levels of sarcosin in the urine with PSA, fPSA, %fPSA, p2PSA, prostate volume and phi. Diagnostic performance of these parameters was assessed by ROC curve analysis and cutting values, sensitivity and peculiarities were compared. The PCa patients were also studied by the Gleason scores (<7 and ≥7) dividing them into two groups. Results: Serum PSA, p2PSA and urine sarcosin levels were not statistically different, although they were higher in the biopsy positive group. However, the phi value was significantly higher in the biopsy positive group, while the %fPSA and PV values were lower. Sarcosin and PSA were significantly high in the GS ≥ 7 group. In the cutting values with the sensitivity of the indicators of 90%, respectively, the peculiarities of %fPSA, PV and phi were higher than PSA. The result: Urine sarcosin alone was not sufficient in the diagnosis of PCa, it was found that it could be used in patients with a risk of PCa with GS ≥ 7. Phi, %fPSA and PV were found to be better than PSA in PCa diagnosis. In addition, it was found that PV could improve Phi's personality.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Klinik Biyokimya Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 63
Atıf : 5
Türk Klinik Biyokimya Dergisi