Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 2
Marmara Denizi güneyi (Kocasu Deltası) sedimanlarında ağır metal kirliliğinin araştırılması
2021
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan Kocasu Deltası’nda ağır metal birikimini ve bu birikimin alansal dağılımını, kirliliğinin boyutlarını ve olası kaynaklarını araştırmak amacıyla MTA Genel Müdürlüğü Selen Araştırma Gemisi ile farklı derinliklerden yaklaşık 140 cm uzunluğunda 2 adet gravite karot ve 20 adet yüzey çökel örneği alınmıştır. Bu kapsamda toplam 74 adet çökel örneği üzerinde tane boyu, organik karbon, toplam karbonat analizleri ile jeokimyasal analizler (Fe, Zr, Cr, Mn, Ni, Cu, Zn, Cd, Pb, As, V, Sb) yapılarak elde edilen element değerlerinin derinliğe ve tane boyuna göre değişimleri değerlendirilmiş, elementlerin ve diğer parametrelerin birbirleri ile olan ilişkileri incelenmiştir. Çökel örneklerindeki olası metal kirlilik boyutlarının tespitinde ortalama şeyl metal konsantrasyon değerleri temel (background) değerler olarak kabul edilmiş ve metallerin kirlilik değerlendirmesinin yapılabilmesi için sırasıyla zenginleşme faktörü (EF), jeobirikim indeksi (Igeo), kirlilik faktörü (Cf) ve kirlilik yük indeksleri (PLI) hesaplanmıştır. Jeokimyasal analiz sonuçlarına göre Cr, Ni ve Pb elementleri dışındaki metallerin ortalama konsantrasyon değerlerinin dünya ortalama şeyl değerlerinin altında olduğu tespit edilmiştir. Elementlerin her biri için ayrı ayrı değerlendirme yapıldığında ortalama zenginleşme faktörü (EF) ve kirlilik faktörü (Cf) sonuçları özellikle Cr, Ni ve Pb metallerinin “az ve/veya orta derecede” zenginleşme/kirlenme sunduğunu, ortalama jeobirikim indeksi (Igeo) sonuçları ise karot ve yüzey çökellerinin Cr, Ni ve Pb metalleri bakımından “az kirlilik” sınıfında olduğunu göstermiştir. Her bir örnekleme istasyonunda elde edilen PLI sonuçlarına göre söz konusu metallerin bütünü için bir değerlendirme yapıldığında çalışma alanı genelinin kirlenmediği tespit edilmiştir. Marmara Denizi’nin güney akaçlama havzasında bulunan değişik metal cevherleşmelerinin ve yüksek değerler içeren mafik, ultramafik ve granitik kayaçların varlığının etkisiyle birlikte farklı karakteristiklere sahip birçok endüstriyel arıtılmamış atıksu deşarjı, evsel atıksular, katı atık ve hayvansal gübre depolama alanları, tarımsal faaliyetlerde kullanılan gübre ve pestisitler ile madencilik faaliyetleri havzada yer alan başlıca noktasal kirlilik kaynakları olup, bu çalışmada az-orta derecede zenginleşme/kirlenme sunan Cr, Ni ve Pb elementlerinin olası kaynakları arasında görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation of heavy metal pollution in the Marmara Sea South (Kocasu Delta) sediments
2021
Yazar:  
Özet:

In the Kocasu Delta, located in the south of the Marmara Sea, for the purpose of investigating the heavy metal accumulation and the alansal distribution of this accumulation, the sizes of pollution and the possible sources, the MTA General Directorate Selen Research Ship with approximately 140 cm long 2 gravitational carots and 20 surface waste samples were taken from different depths. In this scope, a total of 74 fossil samples on one length, organic carbonate, total carbonate analysis and geochemical analysis (Fe, Zr, Cr, Mn, Ni, Cu, Zn, Cd, Pb, As, V, Sb) were evaluated the changes according to the depth and one length of the element values obtained, the relations between the elements and other parameters were studied. In the detection of the possible amount of metal pollution in waste samples, the average amount of metal concentration was considered as the basic (background) values and for the pollution assessment of the metals was calculated accordingly the enrichment factor (EF), the geobirikim index (Igeo), the pollution factor (Cf) and the pollution load index (PLI). According to the geochemical analysis, the average concentration values of metals other than the Cr, Ni and Pb elements were found to be below the world average. The results of the average enrichment factor (EF) and pollution factor (Cf) for each of the elements have shown that Cr, Ni and Pb metals are “low and/or medium” enrichment/pollution, while the results of the average geobyricime index (Igeo) have shown that carot and surface decomposition are “low pollution” in terms of Cr, Ni and Pb metals. According to the PLI results obtained in each sampling station, when an assessment for the whole of the metals in question was made, it was found that the whole work area was not contaminated. With the influence of the existence of different metal curvations and high values of mafia, ultramaphic and granite stones in the southern coating pool of the Marmara Sea, many industrial unprocessed waste discharge, household waste, solid waste and animal fertilizer storage areas, fertilizers and pesticides used in agricultural activities and mining activities are the main point source of pollution in the pool, and in this study it is seen among the possible sources of Cr, Ni and Pb elements that provide low-middle enrichment/contamination.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.519
Atıf : 6.524
Quarter
Mimarlık, Planlama ve Tasarım Temel Alanı
Q3
26/33

Mühendislik Temel Alanı
Q3
73/114

Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi