Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 70
 İndirme 17
Namık Kemal’in Şiirlerinde “İradi İnsan” Anlayışı
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Avrupa’da 18. Yüzyılda başlayan aydınlanma hamlesinin dünya tarihinde yarattığı değişim, Türk edebiyatında da yankısını bulur. Bu yankının ilk etkisi, 1839’da Tanzimat’la başlayan Batılılaşma çabalarıyla bilhassa şiir türünde kendisini gösterir ve klasik dönemin geleneksel yapısını değiştirerek tematik anlamda boyut kazanan yeni edebiyatın doğuşuna kaynaklık eder. Düşünsel ve edebi anlamdaki bu yeniden doğuşu inşa eden şairler arasında, Namık Kemal de yer alır. Namık Kemal, kavramsal içerik bakımından Türk şiirine geniş perspektif kazandıran bir şairdir; şiirdeki klasik kabulleri tematik boyutta sorgulayan Namık Kemal, bakış açısıyla “yeni insan” tipini yaratır. “Yeni insan” tipi, göksel nitelikteki muhabbetin nesnesi değil, seçimleri, kararları ve çabasıyla kurduğu yaşamın mücadeleci öznesidir. Namık Kemal şiirlerinin tematik yapısını, kendini gerçekleştirme cesaretine ve gücüne sahip bu iradi insan anlayışı üzerine kurar; ilgi ve dikkatimizi ise, özgür, yüzü hayata dönük, yapıp ettikleriyle dünyaya ve kendisine anlam ve değer katabilen, tahakkümcü zihniyeti yok etme gücüne sahip iradi insana yöneltir. Yeniden doğuşu gerçekleştirecek bu insanın yaşam hamlesi, tüm koşullanmalara, şartlandırılmışlıklara ve sınırlandırılmalara rağmen engellenemez ve durdurulamaz bir mahiyet taşır. Dolayısıyla Namık Kemal, hayatın hızla akıp giden akışına kapılmak, sığ, alışılagelmiş sesler ve sözlerle konuşmaktan çok, dünyevi ilişkilere, olaylara uhrevi biçimde değil, kendi gücüyle yön veren dinamik insanı, şiirlerinde esas alır; böylece bireysel ve toplumsal boyutta uyanışı gerçekleştirmek ister. Çalışmada, Namık Kemal’in Hürriyet Kasidesi, Vatan Şarkısı, Vatan Türküsü, Kıtalar ve Murabba gibi şiirleri, iradi insanın kendisine ve dünyaya bakışı açısından incelendi.

Anahtar Kelimeler:

In the poems of Namık Kemal’s “Iradi Man”
2020
Yazar:  
Özet:

18 in Europe. The change created by the lighting movement that began in the century in the world history finds its emphasis in Turkish literature. The first influence of this lightning, with the efforts of the Westernization, which began in 1839 with Tanzimat, shows itself in the poetic style, and leads to the birth of a new literature that has gained thematic dimension by changing the traditional structure of the classical era. Among the poets who built this rebirth in the mental and literary sense, Namık Kemal is also one. Namık Kemal is a poet who gives a broad perspective to Turkish poetry in terms of conceptual content; Namık Kemal, who questiones the classical acceptance of the poetry in a thematic dimension, creates the "new human" type in terms of perspective. The type of "new man" is not the object of a heavenly dialogue, but the struggling essence of the life it is built by its choices, decisions and efforts. Namik Kemal builds the thematic structure of his poems, this will with the courage and power to realize itself on the human understanding; and our interest and attention, free, face-to-life, the will with the power to destroy the world and the self, which can add meaning and value to it, is directed to the human mind. The movement of life of this person, which will re-born, carries an uninterruptible and uninterruptible nature despite all the conditions, conditionalities and limitations. Therefore, Namik Kemal is based on his poems, the dynamic person, which is not sacrificed to worldwide relationships, events, but with his own power, rather than speaking in the rapidly flowing flow of life, and thus wants to realize awakening in individual and social dimensions. In the study, Namık Kemal's poems such as Hürriyet Kasidesi, Vatan Song, Vatan Türküsü, Kıtalar and Murabba were studied from the point of view of the will of man to himself and to the world.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 282
2023 Impact/Etki : 0.088
Turkish Studies Language and Literature