Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
Bebek Ruh Sağlığı Ünitesinde Takip Edilen Hastaların DC: 0-5 Tanıları ve Psikososyal Zorluklarının Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, bebek ruh sağlığı ünitesinde değerlendirilen bebek ve küçük çocukların, Bebeklik ve Erken Çocukluk Dönemindeki Ruh Sağlığı ve Gelişimsel Bozuklukların Tanısal Sınıflandırılması (DC: 0-5) çerçevesinde, tanıları ile yaşadıkları psikososyal zorlukların ve bu faktörlerin ebeveyn-bebek etkileşimine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ankara Üniversitesi Bebek Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği’nde Haziran 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında değerlendirilmiş 0-5 yaş arası 137 bebek ve küçük çocuk alınmıştır. Olguların ruhsal değerlendirmelerini içeren klinik dosyaları, gelişim testleri, DC: 0-5’de yer alan psikososyal zorlukların yer aldığı sosyodemografik bebek değerlendirme formları, Crowell gözlemi sonrası puanlanan global anne-bebek ilişkisi değerlendirme ölçeği (PIR-GAS) puanları ve DC: 0-5'e dayalı klinik görüşme ile psikiyatrik bozukluk varlığı ve konulan tanıları geriye dönük olarak incelenmiştir. Bulgular: Değerlendirilen 137 hastadan 111’inde (%81,0) psikiyatrik patoloji saptanmıştır. Elli üç (%38,6) hastada eş zamanlı iki psikiyatrik hastalık varlığı, 6 hastada (%4,4) ise 3 tanı birden saptanmıştır. Tüm tanılar göz önüne alındığında, değerlendirdiğimiz hastalarda en sık rastlanan tanının, genel gelişimsel gecikme olduğu (%47,4) bulunmuştur. En sık saptanan psikososyal zorluklar ise, bebek veya küçük çocuğun hastane yatışı (%32,8), ebeveynler veya bakım verenler arasındaki fiziksel olmayan kavga veya çatışma (%28,6), bebek veya küçük çocuğun tıbbi hastalığı (%27,7) olmuştur. PIR-GAS puanı ile toplam psikososyal zorluk sayısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, psikososyal zorluklar kategorilere ayrıldığında eğitim ya da çocuk bakımıyla ilgili psikososyal zorlukların sayısı ile PIR-GAS puanının negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur (p=0,03). Sonuç: Çalışma bulgularının, alanda çalışan uzmanlar ve ebeveynler için, psikososyal zorluklara yönelik yeterli desteği sağlayacak müdahalelerin geliştirilmesi yönünde faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

DC: 0-5 Diagnoses of Patients Followed in the Baby Mental Health Unit and Evaluation of Psychosocial Problems
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to evaluate the psychosocial difficulties and the impact of these factors on the parent-baby interaction in the framework of Childhood and Early Childhood Mental Health and Developmental Disorders Diagnostic Classification (DC: 0-5) and their diagnosis and assess the impact of these factors on the parent-baby interaction. Tools and methods: 137 babies and young children between the ages of 0-5 were taken to our study at the University of Ankara Baby Mental Health and Diseases Clinic between June 2019 and June 2020. Clinical files including the mental assessments of the events, development tests, sociodemographic baby assessment forms in which the psychosocial difficulties included in DC: 0-5 and the global mother-baby relationship assessment scale (PIR-GAS) scores scored after Crowell observation, and the presence of psychiatric disorders and the diagnoses placed with DC: 0-5 clinical consultation were reviewed backward. Results: In 111 of the 137 evaluated patients (81,0%) psychiatric pathology was detected. Fifty-three (38.6 percent) of patients had two simultaneous psychiatric diseases, and six patients (4.4 percent) had three diagnoses at once. Given all the diagnoses, the most common diagnosis in the patients we assessed was general developmental delay (47.4%). The most frequently detected psychosocial difficulties were the child’s hospitalization (32.8 percent), non-physical struggle or conflict between parents or caregivers (28.6 percent), the child’s or child’s medical illness (27.7 percent). While there is no meaningful relationship between the PIR-GAS score and the total number of psychosocial difficulties, the PIR-GAS score has been found to be linked negatively to the number of psychosocial difficulties related to education or child care when the psychosocial difficulties are divided into categories (p=0,03). Result: The findings of the study are thought to be useful for the development of interventions that will provide adequate support for psychosocial challenges for the specialists and parents working in the field.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 97
2023 Impact/Etki : 0.224
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi