User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 5
 Downloands 1
The Effects of Cotton Policies Conducted in the Atatürk Period on Weaving Industry and Development 1923-1938
2021
Journal:  
History Studies
Author:  
Abstract:

Pamuk ve dokumacılık hem Osmanlı Devleti hem de Cumhuriyet yönetimi için stratejik bir üründür. Sanayi İnkılabının ardından Osmanlı'da el tezgahlarının çökmesi ekonomik yapıyı bağımlı bir duruma düşürmüştü. Osmanlı'dan bağımlı ve çökmüş bir ekonomik miras devralan Cumhuriyet yönetimi büyük miktarda ithalata sebep olan bu ürünün hem üretimini hem de işlenmesini zaruri görmekteydi. Bu alandaki ithalatı azaltmak aynı zamanda da ham pamuk ihracatını artırarak ülkeye gelir getirmek dönemin tarım politikaları açısından tamamlayıcı bir durumdu. Bu doğrultuda pamuk ıslah istasyonları açıldı. Yurt dışına öğrenciler gönderildiği gibi yurt dışından da uzmanlar getirildi. Kalite ve standardizasyona yönelik çalışmalar yapıldı. Düzenlenen kongrelerde bu konular etraflıca tartışıldı. Bu çalışmada Atatürk dönemi baz alınarak Türkiye'de pamuk üretimi, ihracatı ve dokumacılık doğrultusundaki ekonomik girişimler ele alınmıştır. Bu alanda devletin kurmuş olduğu pamuk işleri teşkilatının faaliyetleri detaylandırılmıştır. Yine çıkarılan kanun ve yönetmelikler verilerek tamamlayıcı bir bakış açısı sunulmuştur. Aynı zamanda Türkiye ve dünya üretim miktarları da karşılaştırılmıştır. Konu incelenirken arşiv belgeleri, Atatürk'ün söylev ve demeçleri, süreli yayınlar, dönemin araştırma kaynakları, zabıt cerideleri ve gazetelerden faydalanılmıştır.

Keywords:

Atatürk Dönemi´nde Yürütülen Pamuk Politikalarının Dokuma Sanayisi ve Kalkınmaya Olan Etkileri 1923-1938
2021
Journal:  
History Studies
Author:  
Abstract:

Cotton and textures are a strategic product for both the Ottoman State and the Republic’s administration. After the industrial breakdown, the collapse of the handfactory in Ottoman has reduced the economic structure to a dependent state. The Republic government, which took over a dependent and collapse economic heritage from Ottoman, was considering the production and processing of this product, which caused large amounts of imports. Reducing imports in this area was also a complementary situation in terms of agricultural policies of the time by increasing raw cotton exports to the country. In this direction, the cotton cleaning stations were opened. Experts from abroad were also brought as students were sent abroad. Quality and standardization work has been done. These issues were discussed at the congresses. This study, based on the Atatürk period, addressed the economic initiatives in Turkey in the direction of cotton production, export and textualization. In this area the activities of the cotton work organization that the government has established are detailed. The legislation and regulations that have been adopted have been introduced to a complementary view. It also compares the amount of production in Turkey and the world. During the examination of the subject, the archive documents, Atatürk's speeches and statements, periodic publications, research sources of the time, bulk ceremonies and newspapers were used.

0
2021
Journal:  
History Studies
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










History Studies

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.214
Cite : 394
History Studies