Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
Doğrudan Yabancı Yatırım Girişlerinin Ev Sahibi Ülke İhracatı Üzerine Etkilerinin Teorik Alt Yapısına İlişkin Bir İnceleme
2022
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Doğrudan yabancı yatırım ve dış ticaretin önemli bir kısmı çok uluslu şirketler tarafından yapılmaktadır. Çok uluslu şirketler, ev sahibi ülkelerin ihracatını; sermaye, teknoloji, yönetim bilgisi, know how ve özellikle ana ülke piyasaları olmak üzere bölgesel ve küresel piyasalara erişimi sağlayarak genişletmektedir. Doğrudan yabancı yatırım aracılığıyla ihracatın artması hükümetlerin doğrudan yatırım çekme istekleri arasında en önemli nedenlerden biridir. Çok uluslu şirketler, yerel piyasada kurdukları fabrikada üretilen mal ve hizmetlerin ihracatının yanında yerel firmaların da ihracatlarını artmasını sağlamaktadır. Bu şirketler, yerel tedarikçiler ve müşteriyle ihracata yönelik önemli bilgileri paylaşma eğilimindedir. Ayrıca rakip yerel firmalar da gözlem/taklit ya da emeğin hareketliliği yoluyla bu bilgilerin bir kısmına erişebilmektedir. Böylece yerel firmalar çok uluslu şirketlerin dış piyasalar konusundaki deneyimlerinden, satış, dağıtım ve pazarlama kanallarından yararlanarak ihracatlarını artırabilmektedir. Bu çalışmada, doğrudan yabancı yatırım girişlerinin ihracat üzerinde hangi yollarla etkili olduğu doğrudan yabancı yatırımların ihracat üzerine etkilerine ilişkin teorik alt yapı (Uçan Kazlar Modeli, Ürünün Yaşam Evreleri Teorisi ve Yeni Büyüme Teorileri) kapsamında ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Review Of The Theoretical Framework Of The Effects Of Foreign Direct Investment Inward On The Exports Of The Host Country
2022
Yazar:  
Özet:

A significant part of foreign direct investment and foreign trade is carried out by multinational companies. Multinational Companies expand the exports of host countries by providing access to capital, technology, management knowledge, know-how and regional and global markets, especially the main country markets. Increasing exports through foreign direct investment is one of the most important reasons decisively for governments ' desire to attract direct investment. Multinational Companies increase the exports of goods and services produced in the factory they have established in the local market, as well as local companies. This companies tend to share important export-oriented information with local suppliers and the customer. In addition, competing local firms also have access to some of this information through observation/imitation or mobility of labor. In this way, local companies can increase their exports by taking advantage of multinational companies ' experience in foreign markets, sales, distribution and marketing channels. In this study, the ways in which foreign direct investment inward affect exports are discussed within the scope of theoretical infrastructure (Flying Geese Model, Product Life Cycle, and New Growth Theory) on the effects of foreign direct investment on exports.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 693
Atıf : 2.643
2023 Impact/Etki : 0.278
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi