Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 140
 İndirme 7
I. DÜNYA SAVAŞI’NDA PÜLÜMÜR’ÜN İŞGALİ ve DERSİM (1915-1918)
2020
Dergi:  
Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

I. Dünya Savaşı başladığında Dersim (Tunceli), devletin hala tam olarak otoritesini tesis edemediği bir bölgeydi. Rusların Erzurum’u işgal etmesiyle muharip iki ordu açısından Dersim’in önemi iyice artmıştı. Dersim aşiretleri ise kendi aralarında ortak tavır almaktan ziyade dağınık bir tutum izlemekteydiler. Doğu Dersim ile Batı Dersim aşiretleri arasındaki tutum farklı olmakla birlikte, aşiretler saflarını da duruma ve menfaatlerine göre belirlemekteydiler. Bu anlamda stratejik değil pragmatik bir duruş sergiledikleri görülmektedir. 1916 yılı baharında Doğu Dersim’de Rusların da teşvikiyle büyük bir isyan meydana gelmişti. Kısa sürede isyan bastırıldı ve tüm Doğu Dersim aşiretleri Ruslara karşı Osmanlı Devleti safında yer aldı. Batı Dersim aşiretleri ise 1917’ye kadar tarafsız bir görünüm sergilemekle birlikte, Ruslarla daha yakın bir temas içindeydiler. 1917 yılında, Şubat ve özellikle Ekim Devriminin ardından Rus askerleri firar edip çekilmeye başlayınca, tüm Dersim Osmanlı’dan yana tavır almak durumunda kaldı. 1918’de binlerce Dersimli, milis olarak Erzincan’ın kurtuluşuna katıldı. Devlet makamları ise Dersim’in öneminin ve olası menfi tutumda yaratacağı tehlikenin farkındaydı. Bu nedenle aşiret reislerini kazanmak için maddi ve makamsal olanakların tahsisinde oldukça cömert davranmaktaydı.

Anahtar Kelimeler:

The occupation and lesson of PULUMUR in the First World War (1915-1918)
2020
Yazar:  
Özet:

When the First World War began, Dersim (Tunceli) was a region where the state was still unable to establish its full authority. During the Russian occupation of Erzurum, the importance of Dersim in terms of two armies increased significantly. They had a distinctive attitude rather than a common attitude among themselves. While the attitude between the Eastern Dersim and the Western Dersim fellows was different, the fellows also determined their lines according to their situation and interests. This is not a strategic, but a pragmatic position. In the spring of 1916 a major rebellion occurred in Eastern Dersim, with the encouragement of the Russians. Shortly the rebellion was suppressed and all the Eastern Dursim ancestors were on the line of the Ottoman State against the Russians. The Western doctors, though showing a neutral appearance until 1917, were in closer contact with the Russians. In 1917, after the February and especially the October Revolution, when the Russian soldiers began to escape and withdraw, all the Dursim had to take a position to the Ottoman. In 1918, thousands of Dersimli joined the liberation of Erzincan as a militan. The state authorities were aware of the importance of Dersim and the potential danger it would create in the attitude. Therefore, he was very generous in the allocation of material and authority opportunities to win his rewards.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 136
Atıf : 306
2023 Impact/Etki : 0.154
Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi