Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 9
TÜRKİYE’DE CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNDE POLİTİKA KURULLARI: ABD İLE KARŞILAŞTIRMASI
2019
Dergi:  
Yasama Dergisi
Yazar:  
Özet:

ABD’de başkanlık sistemi 1787 Anayasasına dayanan ABD’ye özgü bir yönetim modelidir. Bu modelde demokrasi ve kuvvetler ayrılığı sistemin ayrılmaz parçalarıdır. Bu yapıda yasama, yürütme ve yargı organları kesin bir şekilde ayrılmakla beraber birbirlerini dengeledikleri görülmektedir. Başkanlık sisteminde yasama görevi Kongre’ye, yürütme görevi Başkana ve yargı görevi ise Anayasa Mahkemesine bırakılmıştır. ABD Başkanı sisteminintemel taşlarından biridir. Başkanlık sisteminde pek çok görevi olan Başkan, 1939’dan beri var olan yürütme ofisi ile görevlerini yerine getirmektedir. Başkanın yürütme ofisi temel olarak 6 daimi ofisten oluşmakla beraber, geçici ofisler de bulunmaktadır. Türkiye’de de 2018 yılı itibariyle başkanlık sistemine benzer yeni bir yönetim sistemine geçilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı verilen yeni sistem pek çok değişikliği beraberinde getirmiştir. Yeni yönetim sisteminde Cumhurbaşkanlığı teşkilatı; Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, İdari İşler Başkanlığı, Ofisler, Bağlı Kuruluşlar, Bakanlıklar ve Politika Kurullarından oluşmaktadır. Cumhurbaşkanına bağlı politika önerileri ve stratejileri geliştirecek bilim, teknoloji ve yenilik, eğitim ve öğretim, ekonomi, güvenlik ve dış politika, hukuk, kültür ve sanat, sağlık ve gıda, sosyal politika ve yerel yönetim alanlarında dokuz adet politika kurulu kurulmuştur. Politika yapım sürecinde Cumhurbaşkanı ile doğrudan çalışan politika kurullarının rolü ve işleyişi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda çalışmada, ABD’deki Başkanın Yürütme Ofisi ve Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarını karşılaştırarak benzer ve farklı yönlerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Böylece Türkiye’de yeni oluşturulan politika kurullarına ilişkin bazı tespit ve önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Yasama Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Yasama Dergisi