Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
Üniversite Öğrencilerinde Sosyal Medya Bağımlılığı ve Takıntılı Özçekim Davranışının Sosyal Medya Kullanım Sıklığı Bakımından Karşılaştırılması
2019
Dergi:  
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sosyal medya kullanımının her geçen gün artması, bireylerin davranışlarını değiştirerek onların sağlıkları üzerine olumsuz etkiler oluşturabilir. Yapılacak müdahale çalışmalarının geliştirmesi ve uygulaması amacıyla, sosyal medya kullanımı ile ilgili davranışların birbirleri ile olan ilişkisini belirlemek çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ve takıntılı özçekim davranışlarını değerlendirilerek bu davranışsal sorunlar üzerine etkili değişkenlerin araştırılması ve bu iki davranışsal sorunun farklılıklarının araştırılmasıdır. Yöntem: Bu araştırmanın evreni Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Külliyesi’nde öğrenimi devam eden öğrencilerden oluşmaktadır. Örneklemini, tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 503 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplamada literatür incelemeleri sonucu oluşturulan sosyodemografik veri formu, Takıntılı Özçekim Davranışı Ölçeği (TÖDÖ) ve Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği (SMBÖ-YF) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma grubunun TÖDÖ’den aldığı puanların ortalaması 51,36±15,43 (genişlik, 20-97) iken SMBÖ-YF’den aldığı puanların ortalaması 57,94±12,64 (genişlik, 24-94) olarak bulunmuştur. Öğrenciler günde ortalama 4,76±2,63 (genişlik, 1-12) saat internet ortamında vakit geçirdiğini bildirmişlerdir. Çalışma grubu günde ortalama 3,25±22,85 (genişlik, 0-480) kez özçekim yapmakta iken günde yayınlanan özçekim ortalaması 0,32±3,82 (genişlik, 0-84) idi. Takıntılı özçekim davranışı ile öğretimin sürdürüldüğü bölüm ve yaş arasında anlamlı ilişki bulunurken; cinsiyet, hekim tarafından tanısı konmuş hastalık ve sağlık algısı ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. İnternette geçirilen günlük süre, günlük özçekim sayısı ve günlük yayınlanan özçekim sayıları arttıkça öğrencilerin TÖDÖ ve SMBÖ-YF’den aldıkları puanlar artmaktadır. Sonuç: Bu çalışma sonucunda sosyal medya kullanımının ve sosyal medya uygulamalarının kontrolünün artması özçekim ve yayınlama sayısını etkilediğini ortaya koymuştur. Sosyal medya uygulamalarını kontrol etme sıklığı yüksek olanlarda ve internette geçirdikleri sürenin yüksek olduğu öğrencilerde SMBÖ-YF’den aldıkları puanlar, TÖDÖ’den aldıkları puanlar, günlük özçekim sayısı ve günlük yayınlanan özçekim sayısı daha fazla bulunmuştur. Takıntılı sosyal medya kullanımı ve özçekim davranışının değerlendirildiği, farklı akran gruplarında yapılacak karşılaştırmalı ve büyük ölçekli çalışmaların yapılmasının literatüre önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison of Social Media Addiction and Impressive Behavior in University Students in Social Media Use Frequency
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: The increased daily use of social media can have negative effects on their health by changing the behavior of individuals. In order to develop and implement intervention work, it is very important to determine the relationship between behaviors related to the use of social media. The aim of this study is to study the variables that influence these behavioral problems by evaluating the social media addiction and intrusive behavior of the students of Ankara Yıldırım Beyazıt University (AYBÜ) and to study the differences between these two behavioral problems. Method: The universe of this research consists of students who continue their studies at the Ankara Yıldırım Beyazıt University Esenboğa Kulliyesi. The sample is composed of 503 university students selected by the layer sample method. The data collection has been used as a result of literary studies, the sociodemographic data form created, the Impressed Reality Behavior Scale (TÖDÖ) and the Social Media Addiction Scale (SMBÖ-YF). Results: The average of the points received by the working group from TÖDÖ was 51,36±15,43 (width, 20-97) while the average of the points received from SMBÖ-YF was 57,94±12,64 (width, 24-94) Students that they spent an average of 4.76±2.63 hours (width, 1-12) of time on the Internet a day. The work group was making a quotation average of 3.25±22.85 (width, 0-480) times a day, while the quotation average published a day was 0.32±3.82 (width, 0-84). While there is a meaningful relationship between the obsessive behavior and the part and age in which the teaching is continued; there is no meaningful relationship between gender, the disease diagnosed by the doctor and the perception of health. The daily time spent on the internet, the number of daily gravitation and the number of daily publication gravitation increases, the scores students receive from TÖDÖ and SMBÖ-YF. The result: This study found that increased control of the use of social media and social media applications affected the number of gravity and publications. In those with a high frequency of checking social media applications and the high time they spend on the internet, students found more points they received from SMBÖ-YF, the points they received from TÖDÖ, the number of daily quotations and the number of daily quotations published. It is believed that comparative and large-scale work in different groups, where the use of social media and self-reliance behavior are assessed, will make significant contributions to literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 373
Atıf : 982
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi