Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 64
 İndirme 15
Pozitif Algı Ölçeğinin Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması
2019
Dergi:  
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı pozitif algı ölçeği geliştirmektir. Bu amaçla 444 öğretmenden oluşan iki farklı örneklemde araştırma gerçekleştirilmiştir. İlk olarak ölçeğin yapı geçerliğini saptamak amacı ile 209 öğretmenden toplanan veriler ile açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Yapılan faktör analizi sonucunda ölçekte yer alan 15 maddenin üç alt boyutta toplandığı ve toplam varyansın %67.51’ini açıkladığı tespit edilmiştir. Ölçeği oluşturan maddelerin faktör yükleri 0.45-0.82 değerleri arasında değişmektedir. Ölçeğin yapı geçerliliğini test etmek amacıyla ikinci örneklemde yer alan 235 öğretmenden elde edilen verilerle doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizinde üç faktörlü yapısına ilişkin uyum değerlerinin iyi olduğu gözlemlenmiştir. Ölçeğin güvenirliliği için ise Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmış ve ölçeğin tamamı için 0.90 olarak ölçülmüştür. Bu değer maddelerin istenilen ölçüde güvenilir olduğunun göstergesidir. Yapılan analizler geliştirilen Pozitif Algı Ölçeği’nin yeterli düzeyde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermiştir.  

Anahtar Kelimeler:

Pozitif Algı Ölçeğinin Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to develop the positive perception scale. The study was conducted in two different samples of 444 teachers. In the first instance, the data collected from 209 teachers were analyzed with the aim of determining the structural validity of the scale. The factor analysis found that 15 of the matters in the scale were gathered in three sub-dimensions and that the total variance was 67.51%. The factor loads of the substances that make the scale range between the values of 0.45-0.82. To test the structural validity of the scale, the verifying factor analysis was carried out with the data obtained from 235 teachers in the second sample. In the verifying factor analysis it was observed that the compatibility values for the three-factor structure were good. For the reliability of the scale, the Cronbach Alpha ratio was calculated and measured as 0.90 for the entire scale. This value is an indication that the substances are reliable to the desired extent. Analysis has shown that the developed Positive Perception Scale is a sufficient level of valid and reliable measurement tool.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 507
Atıf : 4.470
2023 Impact/Etki : 0.2
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi