Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Koroner Arter Perforasyonu Gelişiminde Nötrofil-Lenfosit Oranının Rolü
2021
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Koroner arter perforasyonu (KAP), peruktan koroner girişim (PKG) sırasında seyrek olarak rastlanan ancak ölümcül sonuçları olabilen bir komplikasyondur. Nötrofil lenfosit oranı (NLO), birçok kardiyovasküler hastalığın şiddeti ve prognozu ile ilişkili olduğu bilinen yeni bir enflamatuar belirteçtir. KAP gelişimi ile NLO ve kırmızı hücre dağılım genişliği (RDW) ilişkisini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntemler: 2012-2018 yıllarında, iki farklı merkezde PKG yapılan toplam 15199 hasta geriye yönelik olarak tarandı. Bu enine kesit gözlemsel retrospektif çalışmaya PKG sırasında koroner perofrasyon gelişen 50 hasta ve koroner perforasyon gelişmemiş 100 hasta dahil edildi. Tam kan sayımı parametreleri bu iki grup arasında karşılaştırıldı. NLO, nötrofil sayısının lenfosit sayısına oranı olarak hesaplandı. Bulgular: PKG yapılan 15199 hastanın 50'sinde (% 0.32)( ortalama yaş 63,2 ± 12,2, % 64 erkek) koroner perforasyon meydana geldi. Perforasyonların çoğu sol ön inen arterde (LAD) (n = 27,% 54), ardından sağ koroner arterde (RCA) (n = 13,% 26) izlendi. En sık Ellis tip II KAP(%52) görülürken, başlıca perforasyon nedeni balon anjiyoplastiydi (%42). NLO (medyan 3,3 ( 4,0)'e karşı medyan 2,3 (1,6), p<0.001) ve RDW (medyan 14,2 ( 2,0)'e karşı medyan 13,5 (1,3), p=0.002) KAP grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: Perkutan koroner girişim yapılan hastalarda yüksek NLO ve RDW seviyeleri koroner arterde perforasyon ile ilişkilidir.

Anahtar Kelimeler:

The role of the neutrophil-lenphocytes rate in the development of coronary artery perforation
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Coronary arterial perforation (CAP) is a complication that is frequently found during coronary initiation (PKG) but may result in fatal consequences. The neutrophil lymphocytes rate (NLO) is a new inflammatory indicator known to be associated with the severity and prognosis of many cardiovascular diseases. We aimed at researching the relationship between NLO and red cell distribution width (RDW) with CAP development. Tools and Methods: In the years 2012-2018, a total of 15199 patients with PKG in two different centers were scaned backward. This cut-through observational retrospective study included 50 patients developing coronary perforation during PKG and 100 patients not developing coronary perforation. The full blood count parameters were compared between these two groups. NLO was calculated as the ratio of the number of neutrophils to the number of lymphocytes. Results: In 15199 patients with PKG 50 (% 0.32)( average age 63.2 ± 12.2,% 64 men) coronary perforation occurred. Most perforations were observed in the left front-down artery (LAD) (n = 27% 54), then in the right coronary artery (RCA) (n = 13% 26). The most commonly observed Ellis type II CAP (52%), the main cause of perforation was balloon angioplasty (42%). NLO (median 3.3 (4.0) against median 2.3 (1,6), p<0.001) and RDW (median 14.2 (2.0) against median 13.5 (1,3), p=0.002) were significantly higher in the CAP group. The result: High NLO and RDW levels in patients with percutaneous coronary injection are associated with perforation in the coronary artery.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.168
Sakarya Tıp Dergisi