Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 2
Türkiye’de Pamuk Saplarının Biyogaz ve Sentez Gazı Potansiyelinin Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünya pamuk üretiminin en büyük üreticilerinden biri olan Türkiye, biyokütleyi doğrudan yakma yoluyla kullanmaktadır ve biyokütlenin elektrik üretimine katkısı %1,5’tir. Bu çalışmada, ülkenin gelecekteki biyokütle temelli uygulamalarına bir öngörü sunmak için pamuk saplarının biyogaz potansiyeli değerlendirilmiştir. Türkiye'nin Güneydoğu, Ege ve Çukurova bölgelerinde yer alan altı ilde hasat edilen pamuk sapları, biyokütlenin elektrik üretim potansiyeli ve 2019 yılı faturalı elektrik tüketimi açısından değerlendirilerek tartışılmıştır. Bu illere ait toplam pamuk sapı üretim kapasitesi 15.6 milyon ton olmakla birlikte, söz konusu biyokütlenin yıllık 3,1 milyar m3 metan gazı ve ayrıca elektrik talebinin yaklaşık %32’sini karşılayabilecek 12 TWh elektrik üretimine karşılık geldiği bulunmuştur. Güneydoğu Anadolu bölgesi için pamuk saplarının anaerobik çürütülmesiyle (9 milyon ton/yıl) bölgenin elektrik tüketiminin %99,5’inin karşılanabileceği tespit edilmiştir. Pamuk saplarının metan potansiyelleri, karşılık gelen sentez gazı verimleri ile karşılaştırılmış ve sentez gazı için daha düşük yüzdeler elde edilmiştir. Bu çalışmada enerji stratejisi olarak önerilen tarımsal kalıntıların anaerobik çürütülmesi ve termokimyasal dönüşümü, Türkiye'de biyoenerji üretimine yönelik faaliyetlerin hızlandırılmasına yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of Biogas and Syngas Potentials Of Cotton Stalks In Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

Turkey, being one of the largest producers of world cotton production, utilizes biomass through direct incineration for electricity generation which accounts for 1.5% of the total electricity generation in Turkey. In this work, biogas potential of cotton stalks was assessed to present a foresight to the future biomass valorizations in the country. Cotton stalks harvested in six cities located in the Southeastern, Aegean and Çukurova regions of Turkey were evaluated and discussed with respect to their potential in electricity generation and the invoiced electricity consumption in 2019. These cities were found to yield 15.6 million tonnes of cotton stalks with an annual 3.1 billion m3 of methane and also, 12 TWh of electricity generation that could meet almost 32% of the electricity demand. For Southeastern region, region’s electricity consumption could be met by 99.5% with the anaerobic digestion of cotton stalks (9 million tonnes/yr). Methane potentials of cotton stalks were compared with the corresponding syngas yields and lower percentages were obtained for syngas. Anaerobic digestion and thermochemical conversion of agricultural residues, being proposed as energy strategies in this study, could help to accelerate the activities on bioenergy share in Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.001
Atıf : 1.744
2023 Impact/Etki : 0.14
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi