Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Güneş Enerjili Absorpsiyonlu Soğutma Sisteminde Kolektörde Nanoakışkan Kullanılmasının Sistem Performansına Etkisinin Termodinamik Analizi
2024
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kömür, petrol ve doğal gaz gibi tükenmekte olan fosil kökenli yakıtların çevreye verdiği zararlar dikkate alındığında yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımı hayati derecede önem arz etmektedir. Özellikle güneş enerjisinin bol olduğu zamanlarda soğutma ihtiyacı için harcanan enerji dikkate alındığında bu harcanan enerjinin güneş enerjisinden karşılanması önemlidir. Bu çalışmada güneş enerjili absorpsiyonlu soğutma sisteminin (GEASS) teorik analizi yapılmıştır. Sistemin çalışması ve soğutmanın yapılabilmesi için gerekli enerji parabolik oluk tipi kolektör (POTK) vasıtası ile güneş enerjisinden elde edilmektedir. Çalışma kapsamında POTK’de ısı transfer akışkanı olarak kullanılan temel akışkan Syltherm 800’e farklı nanopartiküller eklenmesi (Al2 O3 , CeO2 , CuO, TiO2 ) ile oluşturulan nanoakışkanların kullanılmasının sistem verimlilik değerlerine etkisi incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda POTK’de temel akışkan Syltherm 800 yerine Syltherm 800+CeO 2 nanoakışkanın kullanılması durumunda kolektör veriminde %0,15, GEASS’nin COP değeri ve ekserji veriminde ise %0,13’lük en yüksek artış oranları olduğu belirlenmiştir. Ayrıca POTK’nin ekserji veriminde en yüksek artış oranı %0,08 olarak temel akışkan Syltherm 800 yerine Syltherm 800+Ti02 nanoakışkanının kullanıldığı durumda olduğu hesaplanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Thermodynamic Analysis Of The Effect On System Performance Of Using Nanofluid In The Collector In Solar Absorption Cooling System
2024
Yazar:  
Özet:

Considering the environmental damage caused by depleting fossil fuels such as coal, oil, and natural gas, the use of renewable and clean energy sources is of vital importance. Considering the energy consumed for cooling, especially when solar energy is abundant, it is crucial to meet this spent energy from solar energy. In this study, the theoretical analysis of solar absorption cooling system (SACS) has been made. The energy required for the system's operation and cooling is obtained from solar energy using a parabolic trough collector (PTC). Within the scope of the study, the effect of the use of nanofluids formed by adding different nanoparticles (Al2 O3 , CeO2 , CuO, TiO2 ) to the base fluid Syltherm 800, which is used as a heat transfer fluid in PTC on the system efficiency values were investigated. As a result of the analyses made, the highest increase rates of 0.15% in collector efficiency, 0.13% in COP value, and exergy efficiency of SACS were determined when Syltherm 800+CeO 2 nanofluid instead of the base fluid Syltherm 800 in PTC was used. In addition, it was calculated that the highest increase in the exergy efficiency of PTC was 0.08% when Syltherm 800+Ti02 nanofluid was used instead of the base fluid.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi

Alan :   Mühendislik; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 441
Atıf : 337
2023 Impact/Etki : 0.206
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi