Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Altıgen Egzoz Eşanjöründe Termoelektrik Jeneratör Modüllerinin Kullanımının Deneysel ve Sayısal Analizi
2021
Dergi:  
Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde trafikteki şehirlerde içten yanmalı motorlar bulunan milyonlarca araç fosil yakıt kaynaklı emisyonlarıyla çevreyi kötü etkiliyorlar. Zararlı kirletici gazların yanı sıra, içten yanmalı motorlarda egzozdan büyük miktarda enerji de kaybedilir. İleri teknolojik uygulamalarla egzozdan gazlarla birlikte çıkan atık ısının bir kısmını geri kazanmak mümkündür. Termoelektrik jeneratörlerle (TEJ) egzoz atık ısısından elektrik üretimi, son zamanlarda birçok çalışmanın yapıldığı, popüler bir enerji geri kazanım uygulama alanıdır. TEJ’ler, sıcak kaynak ve bir soğutucuya dokunarak yüzeyler arasındaki sıcaklık farkından elektrik üreten özel yarı iletken malzemelerdir. Atık ısının bir kısmının geri kazanılması, birim enerji üretimine düşen kirlilik oranının azalmasına katkı sağladığından son derece önemlidir. Bu çalışmada, alüminyum malzemeden imal edilmiş altıgen egzoz eşanjörü ve sıvı soğutucu akışkan dolaştırılan bakır soğutma blokları arasına yerleştirilen 24 adet TEJ modülleri ile Termoelektrik jeneratör uygulaması deneysel olarak incelenmiştir. Model, motor soğutma sistemine benzer bir soğutma sistemi ile soğutulmuştur. Soğutucu akışkan olarak saf su (%100) ve etilen glikol-saf su (%50-50) kullanılmış ve akışkan etkisi araştırılmıştır. Fanın sürekli çalıştığı ve soğutma sıvısı olarak Etilen Glikol-Saf Su (%50-50) kullanıldığı durumlarda 10.678W elektrik üretilmiştir. Ayrıca imal edilen model geometrisi üzerinde CFD programı aracılığıyla eşanjörün akışkan hacminin merkezine yerleştirilen dağıtıcıların enerji üretiminin arttırılabileceği durumlar incelenmiştir. Dağıtıcılar TEJ’lerin yerleştirildiği yüzey sıcaklığını arttırmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Experimental and Numerical Analysis Of Using Thermoelectric Generator Modules On Hexagonal Exhaust Heat Exchanger
2021
Yazar:  
Özet:

Nowadays, many vehicles have internal combustion engines. In the cities, millions of vehicles affect badly the environment with their emissions due to fossil fuel. Besides of harmful pollution gases, a huge amount of energy is lost from the exhaust on internal combustion engines. It is possible to recover some part of the waste heat from the exhaust duct with advanced technological applications. Electricity generation from vehicle exhaust waste heat with thermoelectric generators is a highly attractive energy recovery application area in which many studies have been done recently. Thermoelectric generators are special semiconductor materials that produce electricity from the temperature difference between the surfaces by touching the hot source and heat sink. Recovering some part of the waste heat is extremely important in terms of contributing to reducing the pollution rate to unit energy production. In this study, the Thermoelectric generator application was investigated experimentally with a hexagonal exhaust heat exchanger manufactured using aluminum material and 24 pieces TEG (Thermoelectric Generator) modules placed between liquid fluid copper cooling blocks and aluminum exchanger. The model was cooled by a cooling system similar to the engine cooling system. Pure water (100%) and ethylene glycol-pure water (50-50%) were used as a coolant fluid and the type of fluid effect was investigated. In cases which the fan is constantly running and Ethylene Glycol-Pure Water (50-50%) is used as the cooling fluid, 10,678W electricity was generated. In addition, it was determined that the energy-production increases with a deflector which was located to the exchanger's fluid volume center via the ANSYS CFD program on the manufactured model geometry. In the analyzes, it was revealed that the deflector increased the temperatures on the surfaces that TEG modules are placed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 461
Atıf : 909
2023 Impact/Etki : 0.042
Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi