User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 2
 Views 29
 Downloands 1
BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜNÜN TEMELLERİ SEMAVİ DİNLERİN ORTAK HÜKÜMLERİ
2012
Journal:  
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi
Author:  
Abstract:

Bulunduğumuz bu topraklarda yaşayan insanlar, farklı dinlerin ve kültürlerin etkisi altında gelişmiş olan bir medeniyetin mensuplarıdır. Bu sebeple bu topraklarda yaşayan insanların oluşturduğu kültür de aynı kaynaktan beslenmektedir. Biz bu tebliğimizde Kitab-ı Mukaddes ve Kur’an’ı Kerim’de yer alan ortak emir ve yasakları karşılaştırmalı olarak işleyeceğiz. Kur’an-ı Kerim tüm insanlığa hitap eden İlahi bir kitap olması hasebiyle O’nun, önceki kitapları tamamlama ve tasdik etme özelliği de vardır. Kitab-ı Mukaddes ve Kur’an’ı Kerim aynı kaynaktan gelen kutsal kitaplardır. Ortak emir ve yasaklar ihtiva etmektedirler. Hz. Muhammed’in -aksine bir hüküm gelmediği müddetçekendinden önceki peygamberlerin şeriatlerini aynen tatbik etmiş olması, bir tesadüf değildir. Kur’an’ı Kerim bu konuda Müslümanlara şöyle hitap eder. “Allah size sınırlarını bildirmeyi ve sizi sizden evvel geçenlerin yollarına hidayet etmeyi ister.” Nisa 4/26. İslam, hiç şüphesiz, hakikat kime ait olursa olsun kabullenmekte beis görmeyecek olgunlukta bir düşünme tarzı önerir. “Hikmet müminin yitiğidir. Onu nerede bulsa alır” hadisi, bunun en güzel örneğidir. Kur’an’ı Kerim, kendinden önceki peygamberleri zikrettikten sonra Hz. Muhammed’e de şu şekilde hitapta bulunur: “Onlar Allah’ın hidayet ettiği kimselerdir. Öyleyse sen de onların gittikleri yola tabi ol’’ Enam 6/90. Gerçekten Kuran’ı Kerim’in bir ayetinde bir peygamber veya bir hakim tarafından tebliğ edilmiş olan bir kaidenin, başka bir ayette, İslam cemaati için de bir vecibe olarak kabul edildiğini müşahede ederiz. “Ey Ehli Kitap! Bizim ve sizin için aynı olan bir kelimeye gelin (ve birleşin). Allah’tan başka bir şeye tapmayalım…” Al-i İmran 3/64 ayeti de hakikati yüceltmede farklı dinlerin bir asgari müşterek tespit ederek ortak bir davranış geliştirmesi amacına vurgu yapmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de ve Kitab-ı Mukaddes’te yer alan ortak emirlerden bazılarının yalnızca başlıklarını buraya alalım: Abdest, Gusül, Kadınlara Ait Haller, Kadınların Örtünmesi, Namaz, Zekât, Oruç, Hac, Kurban, Nikâh, Talak, Borçlanma, Faiz, Rüşvet, Hırsızlık, Yenmesi haram olan şeyler vb.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles










Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi

Field :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 491
Cite : 2.534
2023 Impact : 0.171
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi