Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 12
Is the use of intraoperative nerve monitoring an effective method to reduce the rate of permanent recurrent laryngeal nerve paralysis?
2018
Dergi:  
Archives of Clinical and Experimental Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Rekürren laringeal sinir (RLN) paralizisi tiroid ameliyatının bilinen bir komplikasyonudur. RLN paralizisi riskini azaltmak için son yıllarda intraoperative sinir monitorizasyonu (İONM) yöntemi kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı İONM kullanılmasının RLN paralizisinin azaltılmasındaki potansiyel rolünü değerlendirmektir. Yöntemler: Ocak 2015-Ocak 2017 tarihleri arasında çift merkezli, retrospektif klinik bir çalışmada Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi ve Haseki Eğitim ve Araştırma hastanesinde yapılan tiroidektomi ameliyatları incelendi. Hastalar İONM kullanılarak yapılan troidektomi (Grup A, n=100) ve direkt görsel teknik kullanılarak yapılan troidektomi (Grup B, n=232) olarak çalışmaya dahil edildi. Hastaların dosyaları incelenerek yaş, vücut kitle indeksi, cinsiyet, ASA skoru, kalsiyum seviyeleri, komplikasyonlar, ameliyat süreleri, takip süreleri incelendi. Postoperatif komplikasyonlar esas çıktı olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya tiroid operasyonu yapılan yaş ortalamaları 46,4±12,9 yıl olan 52 erkek, 280 kadın toplam 332 hasta dahil edildi. Hastaların %30,1’i İONM kullanılan, %69,9’u kullanılmayan grupta idi. Operasyonların %70,8’i çift taraflı, %29,2’si tek taraflıydı. İONM grubunda ameliyat süreleri diğer gruptan daha kısa idi (76,9±12,0 dakika ve 97,7±27,6 dakika, p<0.001). Preoperatif ve postoperatif kalsiyum seviyeleri açısından iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.407). İki grup arasında erken dönem RLN paralizisi oranlarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (Grup A için 10 (%10) ve Grup B için 34 (%14) (p=0.251). İONM grubunda kalıcı RLN paralizi saptanmazken, direkt görsel teknikte istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturan kalıcı RLN paralizi 10 hastada (% 4,3) tespit edildi (p=0,035).  Sonuç: İONM kullanımı, direkt görsel teknikle karşılaştırıldığında geçici paralizi oranlarında fark olmasa da, kalıcı RLN paralizi oranını azaltmada faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Archives of Clinical and Experimental Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 198
Atıf : 10
Archives of Clinical and Experimental Medicine