Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
CEVİZ KABUĞUNUN DOĞAL BİYOSORBENT OLARAK ÇİNKO GİDERİMİNDE KULLANILMASININ ARAŞTIRILMASI
2022
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ağır metal kirliliği dünya çapında endişe kaynağıdır ve endüstriyel atık sulardan büyük miktarda ağır metal alıcı ortamlara deşarj edilmektedir. Son yıllarda, tarımsal yan ürünlerin etkin kullanımı, atık yönetiminde kesinlikle büyük bir zorluktur. Tarımsal kalıntıların ticari adsorbentlere göre daha kolay elde edilmesi ve daha ucuz olması onları cazip kılmaktadır. Bu çalışmada, biyosorbent olarak doğal ve biyokömür haline getirilmiş ceviz kabukları kullanılarak endüstriyel atık sudan çinkonun giderimi araştırılmıştır. Ceviz kabukları farklı oranlarda kullanılarak farklı konsantrasyonlardaki sulu çözeltilerdeki çinko giderilmeye çalışılmıştır. Başlangıç konsantrasyonunun etkileri, temas süresi, adsorbent dozu araştırılmıştır. Ayrıca adsorpsiyon izotermleri ve kinetiği de incelenmiştir. Ceviz kabuğunun modifiye edilmiş şekli ile %98'e varan çinko giderimi elde edilmiştir. Ayrıca the pseudo-second kinetiği ve Freundlich izotermiyle uyumlu olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlar, çinko gideriminde modifiye edilen ceviz kabuğunun potansiyel bir adsorban olduğunu göstermiştir. Ceviz kabukları üzerine çinko adsorpsiyonunun Freundlich izotermine uyduğu bulunmuştur. Atık su ile yapılan testlerde elde edilen sonuçlar, çinkonun giderilmesi için ceviz kabuklarının potansiyel kullanımının uygun olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Use Of Walnut Shells As A Natural Biosorbent For Zinc Removal
2022
Yazar:  
Özet:

Heavy metal contamination is a primary concern worldwide and it is discharged from the industrial wastewater to a large amount of heavy metal receiving environments. In recent years, the effective use of agricultural by-products is definitely a major challenge in waste management. The fact that agricultural residues are more easily obtained and cheaper than commercial adsorbents makes it attractive. In this study, removal of zinc from industrial wastewater using natural and thermally modified (biochar) walnut shells as biosorbent was investigated. It was tried to remove zinc in aqueous solutions with different concentrations by using walnut shells at different rates. The effects of initial concentration, contact time, adsorbent dosage. In addition, adsorption isotherms and kinetics were also studied. With the modified form of the walnut shell, up to 98% zinc removal efficiency was obtained. Also, adsorption was observed to be consistent with pseudo-second kinetics and Freundlich isotherm. The results showed that the modified walnut shell in zinc removal was a potential adsorbent. The adsorption of zinc, onto walnut shells was found to fit Freundlich isotherm. The results obtained in the tests with wastewater showed the potential use of walnut shells for the removal of zinc.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 200
Atıf : 54
2023 Impact/Etki : 0.136
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi