Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 8
Astımda semptom kontrolü ve yaşam kalitesi ilişkisi
2015
Dergi:  
Dicle Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Astımda ana hedef, semptom kontrolünün sağlanmasıdır. Bu çalışmada astımlı hastalarda semptom kontrolü ile “yaşam kalitesi” ilişkisi incelenmiş ayrıca ek kronik hastalık varlığı ve eğitimin etkisi araştırılmıştır. Yöntemler: Denizli Devlet Hastanesinde Göğüs Hastalıkları Kliniğinde takip edilen 125 astımlı hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların demografik verileri, solunum fonksiyon testi, yaşam kalitesi anketi (SF-36) ve Astım Kontrol Testi (AKT) sonuçları kaydedildi. Hastaların tedaviden bir ay sonra ‘AKT’ ve solunum fonksiyon testleri tekrarlandı. Tedavi öncesi-sonrası değişimler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan astımlı hastaların yaş ortalaması 46,8 yıl olup, %77,6’sı kadın idi. Astımlı hastaların %12,8’i sigara içiciliği, %34,4’ünde ek kronik hastalık saptandı. Astımlıların ilk AKT puanı 18,4±5,3 idi ve %13,6’sında “tam kontrol” sağlanmıştı. Yaşam kalitesi anketine göre sosyal fonksiyon puanı 67,9, mental sağlık puanı 67,7, genel sağlık puanı 62,7 olarak bulundu. SF-36 ve AKT puanları arasında anlamlı düzeyde pozitif korelasyon saptandı. Ek kronik hastalığı olanlarda (anksiyete/depresyon, hipertansiyon) yaşam kalitesi puanı ve solunum fonksiyonları daha düşük saptandı. Tedavi ve eğitimlerden bir ay sonra yapılan ikinci AKT’de 5,3 puanlık artış gözlendi (23,7±2,4) ve tam kontrol oranı %59,8’e yükseldi (p=0.001). Sonuç: AKT puanı ile yaşam kalitesi puanı arasında yakın ilişki saptandı. Semptom kontrolündeki düzelme, yapılan tedavi ve eğitimin etkili olduğunu göstermektedir. Ek kronik hastalık varlığı astım kontrolünü, yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Anahtar kelimeler: Yaşam kalitesi, astım, semptom kontrolü, eğitim

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Dicle Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.608
Atıf : 3.094
2023 Impact/Etki : 0.081
Dicle Tıp Dergisi