Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 14
Özel Bölüm: Ar-ge Faaliyetlerine Yönelik Vergisel Teşvikler
2015
Dergi:  
Vergi Dünyası
Yazar:  
Özet:

Teknolojik gelişmelerin günümüz dünyasındaki önemli etkileri, ülkeleri bu alandaki faaliyetlere daha fazla eğilmeye itmekte ve ekonomik politikalar bu yönde şekillenmektedir. Özellikle teknolojik gelişmelerin ana kaynağını oluşturan Ar-Ge faaliyetlerinin istenen düzeyde gerçekleşmesi için pek çok ülkede, özel kesim Ar-Ge faaliyetlerine yönelik doğrudan ve dolaylı teşvikler uygulandığı görülmektedir. Dolaylı teşviklerden birisi olan vergi teşvikleri son yıllarda pek çok ülkenin giderek daha fazla başvurduğu bir teşvik unsuru olarak göze çarpmaktadır. Kamu tarafından Gelir ve Kurumlar Vergisi mü¬kelleflerine, bütçelerinden ayırdıkları araştırma ve ge¬liştirme (Ar-Ge) harcamalarının belli bir oranını vergi matrahının tespitinde kazançlarından indirim konusu yapma imkanı tanınmıştır. Bunun amacı; Ar-Ge ve ye¬nilik yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için tekno¬lojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yük¬seltilmesini, verimliliğin arttırılmasını, üretim mali¬yetlerinin düşürülmesini, teknolojik bilginin ticari-leştirilmesini, rekabet öncesi işbirliklerinin geliştiril¬mesini, teknoloji yoğun üretim, girişimcilik ve bu alanlara yönelik yatırımlar ile Ar-Ge'ye ve yeniliğe yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ül¬keye girişinin hızlandırılmasını, Ar-Ge personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını desteklemek ve teşvik etmektir. Söz konusu amaçların elde edilmesi ve kalıcı olabilmesi için ülkemizde ar-ge faaliyetlerine yönelik bir çok uygulama yürürlüğe konmaktadır. Ar-ge faaliyetlerine yönelik yapılan vergisel teşviklere ilişkin düzenlemeler temel olarak 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK), 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu (GVK) ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nda yer almaktadır. Bu çalışmamızda; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK), 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu (GVK) ile 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge faaliyetlerine yönelik vergi teşviklerinin neler olduğu, bu teşviklerin Ar-Ge faaliyetlerine etkisi ve gelişmiş ülke verileri ile mukayesesi ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Vergi Dünyası

Dergi Türü :   Ulusal

Vergi Dünyası