Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 21
 İndirme 5
YÜKSEK VASIFLI İŞGÜCÜNÜN GÖÇÜ: BEYİN GÖÇÜ
2022
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmada, göç kavramı temelinde vasıı işgücünün göçü yani beyin göçü olgusu incelenmiştir. Böylelikle göç literatürüne katkı sağlanması amaçlanmıştır. Beyin göçü ekonomik ve politik gelişmeler, küreselleşme, değişen ekonomik örgütlenme, teknoloji, ulaşım olanakları, birey istek ve ihtiyaçları gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak yüksek vasıı ve iyi eğitim almış meslek gruplarının göç kararları alması sonucu gelişen bir göç türüdür. Bu kapsamda beyin göçü kavramı, beyin göçünün özellikleri, beyin göçünün yönü ve beyin göçünün belirleyicileri itici ve çekici faktörlerin incelenmesi suretiyle analiz edilmiştir. Ardından Türkiye'nin beyin göçüne ilişkin güncel durumu incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise gelişmiş ülkelerin beyin göçüne ilişkin geliştirdiği istihdam odaklı politikalar ve stratejiler okuyucu ile paylaşılmıştır. Derleme bir çalışma olan bu çalışmada, daha önce yapılmış araştırmalar ışığında beyin göçünün ülkeler arasında bir rekabet alanı olarak ön plana çıktığı, gelişmiş ülkelerin ihtiyaç duyduğu yüksek vasıflı meslek gruplarının göçünün teşvik edildiği tespit edilmiştir. Bu süreçte gelişmiş ülkelerin beyin göçü ile ulusal insan kaynakları stratejilerini bir arada değerlendirerek göç politikalarını şekillendirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda, beyin göçünün belirleyicilerinin göç veren ülkeler tarafından analizinin yapılması ve beyin göçüne neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasına yönelik adımların atılması önerilmektedir. Ülkeler arasında süregelen küresel ekonomik rekabetin beyin göçü hareketlerini de diri tutacağı öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 293
Atıf : 1.094
2023 Impact/Etki : 0.279
Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi