Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 48
 İndirme 15
Türkiye’de Lisansüstü Halkla İlişkiler Eğitimi Üzerine Bir Araştırma: Doktora Tezlerinin Halkla İlişkiler Alanına Katkısının Niceliksel İçerik Analizi 2008-2017
2018
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de halkla ilişkiler alanındaki bilgi birikiminin özellikle son yirmi yılda büyük bir gelişim kaydettiği ve halkla ilişkiler mesleğinin gerek özel sektör gerek kamu kuruluşları gerekse kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlarda güçlü bir yönetim fonksiyonu olarak rüştünü ispat ettiği bilinmektedir. Stratejik bir iletişim yönetimi olarak tanımlanan halkla ilişkiler alanının/mesleğinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla yirminci yüzyılın ortalarından itibaren verilmeye başlanan halkla ilişkiler eğitimi, yüzyılın sonlarına doğru olgunlaşmış ve yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğinde büyük bir gelişim kaydetmiştir. Türkiye’de yoğunluklu olarak üniversitelerdeki İletişim fakülteleri bünyesinde verilen halkla ilişkiler eğitiminin niteliği de son yıllarda üzerinde sıklıkla durulan ve kritiği yapılan konular arasında yer almış ve almaya devam etmektedir. Buradan hareketle bu çalışmada öncelikli olarak Türkiye’de hem lisans hem de lisansüstü düzeyde verilen halkla ilişkiler eğitimi ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmış, ardından halkla ilişkiler alanında 2008-2017 yılları arasında yazılan doktora tezlerinin niceliksel içerik analizine yer verilmiştir. Çalışmanın iki temel amacı vardır. Bunlardan ilki Türkiye’deki lisans ve lisansüstü düzeyde verilen halkla ilişkiler eğitiminin mevcut durumunu nicelik bakımından ortaya çıkarmak, ikincisi ise halkla ilişkiler alanında yazılan doktora tezlerinin tasnifini yaparak bu tezlerin alana katkısının hangi konularda ve ne düzeyde olduğunu tespit etmektir. Bu bağlamda geride kalan on yıllık süre içerisinde yazılan 240 doktora tezi nicel içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Araştırma kapsamında incelenen tezlerde, konular, yıllara göre dağılım, tezlerin yazıldığı üniversiteler, enstitüler, ana bilim dalları ve bilim dalları, dil, cinsiyet gibi unsurlar ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye’de halkla ilişkiler alanında lisans ve lisansüstü eğitim veren üniversite sayısında son yıllarda ciddi bir artış yaşandığı saptanmıştır. Halkla ilişkiler alanında verilen lisans eğitiminin devlet ve vakıf üniversitelerinde eşit sayıda olduğu görülürken, lisansüstü eğitimde devlet üniversitelerinin ön plana çıktığı tespit edilmiştir. İncelenen doktora tezlerinin neredeyse tamamının devlet üniversitelerinde verilen halkla ilişkiler doktora eğitimi neticesinde yazıldığı saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre incelenen doktora tezlerinin konu dağılımına bakıldığında ise en fazla halkla ilişkilerin uygulanmasına ilişkin konulara ağırlık verildiği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Study on Graduate Public Relations Education in Turkey: A Qualitative Content Analysis of the Contribution of PhD Theses to the Public Relations Area 2008-2017
2018
Yazar:  
Özet:

It is known that the knowledge accumulation in the field of public relations in Turkey has seen a great development in the past twenty years and that the public relations profession has demonstrated its rush as a strong management function in private sector or non-profit institutions and organizations. Public relations education, which began to be provided from the middle of the twentieth century in order to meet the demands of qualified elements of the public relations field/professional defined as a strategic communication management, has become mature by the end of the century and has great development in the first quarter of the twentieth first century. In Turkey, the nature of public relations education provided within the faculty of communications in the universities is also among the topics frequently focused and criticized in recent years and continues to take. From here on this study, a general assessment of public relations education provided in both the bachelor and graduate level in Turkey was first done, then the quantitative content analysis of the doctoral theses written in the field of public relations between 2008-2017 years was placed. The work has two main objectives. The first of these is to identify the current status of public relations education given at the bachelor and graduate level in Turkey in terms of quantity, and the second is to identify the contribution of these theses to the field by making the classification of the doctoral theses written in the field of public relations. In this context, the 240 doctoral theses written within the remaining ten years have been studied by quantum content analysis technique. In the theses studied within the framework of the research, the subjects, the year-by-year distribution, the universities where the theses were written, the institutions, the main disciplines of science and the disciplines of science, the language, the gender and other elements were addressed. According to the research, the number of universities in the field of public relations in Turkey has increased significantly in recent years. While the number of undergraduate education provided in public relations is equal in state and foundation universities, it has been found that state universities are in the forefront of postgraduate education. It has been found that almost all of the examined doctoral theses were written as a result of doctoral studies in public relations given in state universities. According to the findings of the research, considering the subject distribution of the doctoral theses examined, the conclusion is that the topics related to the implementation of public relations are most emphasized.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.585
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi