Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 85
 İndirme 10
İhracata Dayalı Büyüme Modeli: Türkiye Örneği (1980-2020)
2021
Dergi:  
Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İhracatın ülkenin yurt içindeki mal üretimini çoğaltarak, yerli sektörlerin gelişmesini, istihdam olanaklarının artmasını, emek ve zamanın daha verimli kullanılmasını, böylece ülkede birçok anlamda verimliliği arttıracağı ve bunların sonucunda ekonomik büyüme üzerinde olumlu katkı yapacağı bilinmektedir. 1980’li yıllarda küreselleşme hareketlerinin hız kazanması ile ülkeler, ihracata dayalı üretim yapılarını geliştirerek ihracat hacimlerini arttırma yollarını aramışlardır. Türkiye’de bu ekonomilerden birisi olarak rejim değişikliğiyle ihracata dayalı büyümeyi tercih eden ülkeler arasına girmiştir. Özellikle son yıllarda Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarına bakıldığında ihracatın önemi ortaya çıkmaktadır. İhracat ile ekonomik büyüme arasında oldukça sıkı bir ilişki olduğunu söylemek mümkündür.Bu çalışmanın amacı, Türkiye ekonomisinde ihracat ve ekonomik büyüme ilişkisini ekonometrik olarak test etmektir. Bunun için, Türkiye'nin 1980-2020 dönemleri ele alınarak, ihracata dayalı büyüme hipotezinin geçerli olup-olmadığı sınanmıştır. Yapılan Eş bütünleşme Testi, değişkenler arasında uzun dönemli ilişki olduğunu gösterirken, nedensellik analizlerinin sonuçları ise Türkiye’de ihracata dayalı büyüme hipotezinin geçerliliğini ortaya koymaktadır. Bu sonuç, literatür tarafından da desteklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Export-based growth model: example of Turkey (1980-2020)
2021
Yazar:  
Özet:

It is known that exports, by multiplying the country’s domestic production of goods, will increase the development of domestic sectors, increase employment opportunities, efficient use of labour and time, thus increase efficiency in many ways in the country and consequently contribute positively to economic growth. With the pace of the globalization movements in the 1980s, countries have been looking for ways to increase export volumes by developing export-based production structures. In Turkey, as one of these economies, the regime change has entered among the countries that prefer export-based growth. Especially in recent years, the importance of exports is evident when it comes to the growth figures of the Turkish economy. It is possible to say that there is a very close relationship between export and economic growth.The aim of this study is to test the relationship between export and economic growth in the Turkish economy econometrically. For this reason, Turkey’s 1980-2020 periods have been checked whether the export-based growth hypothesis is valid or not. The gender integration test shows that there is a long-term relationship between the variables, while the results of causality analyses show the validity of the export-based growth hypothesis in Turkey. This result is also supported by literature.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Özet:

İhracatın; ülkenin yurt içindeki mal üretimini çoğaltarak, yerli sektörlerin gelişmesini, istihdam olanaklarının artmasını, emek ve zamanın daha verimli kullanılmasını, böylece ülkede birçok anlamda verimliliği arttıracağı ve bunların sonucunda ekonomik büyüme üzerinde olumlu katkı yapacağı bilinmektedir. 1980’li yıllarda küreselleşme hareketlerinin hız kazanması ile ülkeler, ihracata dayalı üretim yapılarını geliştirerek ihracat hacimlerini arttırma yollarını aramışlardır. Türkiye’de bu ekonomilerden birisi olarak rejim değişikliğiyle ihracata dayalı büyümeyi tercih eden ülkeler arasına girmiştir. Özellikle son yıllarda Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarına bakıldığında ihracatın önemi ortaya çıkmaktadır. İhracat ile ekonomik büyüme arasında oldukça sıkı bir ilişki olduğunu söylemek mümkündür.Bu çalışmanın amacı, Türkiye ekonomisinde ihracat ve ekonomik büyüme ilişkisini ekonometrik olarak test etmektir. Bunun için, Türkiye'nin 1980-2020 dönemleri ele alınarak, ihracata dayalı büyüme hipotezinin geçerli olup-olmadığı sınanmıştır. Yapılan Eş bütünleşme Testi, değişkenler arasında uzun dönemli ilişki olduğunu gösterirken, nedensellik analizlerinin sonuçları ise; Türkiye’de ihracata dayalı büyüme hipotezinin geçerliliğini ortaya koymaktadır. Bu sonuç, literatür tarafından da desteklenmektedir.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 360
Atıf : 2.331
Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi