Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 4
Derin Öğrenme Tekniği Kullanarak Anomali Tabanlı Web Uygulama Güvenlik Duvarı
2022
Dergi:  
Acta Infologica
Yazar:  
Özet:

Anomali tespiti, farklı sektörlerde ve uygulama alanlarında araştırılmaya devam etmektedir. Anomali tespitindeki temel zorluk, benzersiz özelliklere ve yeni değerlere sahip bir girdi ile karşılaşılması durumunda normallerden aykırı değerleri belirlemektir. Araştırmalar, bu görevi yerine getirmek için Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme tekniklerini kullanmaya odaklanmaktadır. Internet dünyasında, bir web sitesi isteğinin kötü niyetli veya sadece normal bir istek olup olmadığını belirlemek istediğimizde yine benzer bir sınıflandırma problemiyle karşı karşıya kalmaktayız. Web Uygulama Güvenlik Duvarı (WAF) sistemleri kötü niyetli faaliyetlere ve isteklere karşı, kural tabanlı ve son yıllarda kullanılan anomali tabanlı çözüm kullanarak koruma sağlar. Bu tür çözümler bir noktaya kadar güvenlik sağlar ve kullanılan teknikler, arka uç sistemlerini savunmasız bırakan hatalı sonuçlar üretmektedirler. Bu çalışmanın odak noktası, karakter sıralaması tabanlı bir LSTM (tekli ve yığılmış olmak üzere) yapısı kullanılarak bir WAF sistemi oluşturmak ve derin öğrenme modelinin optimum sonuç üretmesi için hiper parametrelerin hangi değerleri alması gerektiğini ortaya koymaktır. Semi-supervised öğrenme yaklaşımı için PayloadAllTheThings verisetinde yer alan gerçek saldırı verilerinin yanı sıra HTTP CSIC 2010 verisetinde yer alan ve normal olarak etiketlenen veriler hem modelin öğrenmesi sırasında hem de test edilmesi adımında kullanılmıştır. Önerilen tekniğin başarı oranının analizini için F1 skor değeri baz alınmıştır. Yapılan analizler ve deneyler sonucunda elde edilen derin öğrenme modelinin F1 başarı oranının yüksek olduğu ve saldırıları tespit etme ve sınıflandırma noktasında da başarı elde edildiği gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler: 

Anahtar Kelimeler:

Anomaly-based Web Application Security Wall using Deep Learning Technique
2022
Dergi:  
Acta Infologica
Yazar:  
Özet:

The detection of anomaly continues to be investigated in different sectors and applications. The main difficulty in the detection of anomaly is to identify contrary values when faced with an input with unique characteristics and new values. Research focuses on using machine learning and deep learning techniques to fulfill this task. In the world of the Internet, when we want to determine whether a website request is malicious or just a normal request, we are again facing a similar classification problem. Web Application Security Wall (WAF) systems provide protection against malicious activities and requests, using rules-based and anomaly-based solutions used in recent years. Such solutions provide security to a point, and the techniques used produce erroneous results that leave the back end systems unprotected. The focus of this study is to create a WAF system using a character ranking-based LSTM (single and accumulated) structure and to reveal what values the hyper parameters should take to produce the optimal result of the deep learning model. In addition to the actual attack data in the PayloadAllTheThings data for the semi-supervised learning approach, the data in the HTTP CSIC 2010 data and normally labelled data were used both during the model’s learning and testing stages. For the analysis of the success rate of the recommended technique, the F1 score is based. Analysis and experiments have shown that the deep learning model has a high F1 success rate and has also achieved success in the point of detection and classification of attacks. The Keywords:

Anahtar Kelimeler:

Web Application Firewall Based On Anomaly Detection Using Deep Learning
2022
Dergi:  
Acta Infologica
Yazar:  
Özet:

Anomaly detection has been researched in different areas and application domains. The main difficulty is to identify the outliers from the normals in case of encountering an input that has unique features and new values. In order to accomplish this task, the research focusses on using Machine Learning and Deep Learning techniques. In the world of the Internet, we are facing a similar problem to identify whether a website request contains malicious activity or just a normal request. Web Application Firewall (WAF) systems provide such protection against malicious requests using a rule based approach. In recent years, anomaly based solutions have been integrated in addition to rule based systems. Still, such solutions can only provide security up to a point and such techniques can generate false-positive results that leave the backend systems vulnerable and most of the time rules based protection can be bypassed with simple tricks (eg. encoding, obfuscation). The main focus of the research is WAF systems that employ single and stacked LSTM layers which are based on character sequences of user supplied data and revealing hyper-parameter values for optimal results. A semi-supervised approach is used and trained with PayloadAllTheThings dataset containing real attack payloads and only normal payloads of HTTP Dataset CSIC 2010 are used. The success rate of the technique - whether the user input is identified as malicious or normal - is measured using F1 scores. The proposed model demonstrated high F1 scores and success in terms of detection and classification of the attacks. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Acta Infologica

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 101
Atıf : 133
Acta Infologica