Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 23
YANLIŞ KULLANILAN BİR TERİM: ANA DİLİ DOĞRU TERİM: ANA DİL
2015
Dergi:  
Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkçe eğitimi, öğretiminden, “ana dili / anadili” eğitimi, öğretimi değil, “ana dil / anadil” eğitimi, öğretimi anlaşılmalıdır. Ana dil, Anayasa’da ifadesini bulan, milletin çok büyük bir kısmının da hem ana dili, hem de ana / baba dili olan,  tek dildir. Okullar düzeyinde eğitimi ve öğretimi iyileştirilmeye çalışılan dil de bu “ana dil”dir. Hâlbuki ilgili yazılarda, kitaplarda, alana hâkim birçok yazar yaygın bir biçimde “ana dili / anadili” terimini kullanmakta, dolayısıyla ana dil eğitimi öğretimi ile ana dili eğitimi öğretimi terimleri birbirine karıştırılmaktadır. Bu doğru bir kullanım değildir.  İlgili yazılarımızda[1], bilimsel toplantılardaki sözlü ya da yazılı paylaşımlarımızda, ısrarla konu defalarca dile getirildiği, yanlış bir kullanımın da söz konusu olduğu yine herkes tarafından kabul edildiği hâlde, yanlış kullanımların sürdürüldüğü, bir iyileşmenin olmadığı görülmektedir. Nasıl kullanılırsa kullanılsın kullanımdan tek bir dil, Türkçe, Türk dili algılanıyor, anlaşılıyorsa sorun yoktur. Ancak Türkiye sınırları içinde, ana dili ifadesinden, ana babanın, çocuklarının günlük dil olarak kullandığı Kürtçe, Zazaca, Gürcüce, Rumca, Arapça vb. ana dil olarak anlaşılıp algılanıyor, bu dillerin ana, resmî, Anayasa’da yer alan diller olması isteniyor ise orada sorun vardır.      

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 421
Atıf : 1.310
2023 Impact/Etki : 0.117
Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi