Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
DİYARBAKIR HAVZASI VE YAKIN ÇEVRESİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK
2010
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırma sahası Güneydoğu Toroslar dağlık yöresi ile hemen güneyinde uzanan Diyarbakır havzası morfolojik ünitelerini kapsamaktadır. İdari açıdan Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Diyarbakır, Batman ve Siirt il ve ilçe merkezlerine karşılık gelmektedir. Kuzeyde Güneydoğu Toroslar, batıda Karacadağ, güneyden ise Mardin Eşiği ile sınırlanan, Dicle Irmağı ve kolları tarafından yarılan bir plato sahasına karşılık gelen Diyarbakır havzası ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini bir birinden ayıran Güneydoğu Toroslar dağlık yöresinden oluşmaktadır. Bu alanlar hem kuzeyde hem de güneyindeki coğrafi yapıya pek uyum göstermez. Dolayısıyla küçükbaş hayvancılık faaliyeti açısından da kısa mesafelerde farklı uğraşlar görülür. Güneydoğu Toroslar üzerindeki engebeli alanlarda kıl keçisi üretimi görülürken, havza tabanında koyun üretimi daha önemlidir. Arazi kullanımı açısından fundalık ve orman alanları ile meralarda kıl keçisi, havza tabanındaki kuru tarım alanlarında ise koyun dağılışı yoğunlaşmıştır. Diyarbakır havzası küçükbaş hayvancılığın hem yoğun yapıldığı hem de çevresindeki merkezlerin yaylacılık faaliyetlerinde kullandığı doğal bir güzergâha karşılık gelmektedir. Yaylacı gruplar havzayı ve kuzeyindeki doğal yolları kullanarak Doğu Anadolu’daki yaylalara çıkmaktadırlar. Küçükbaş hayvancılığın dönemler halinde 1991-2008 yılları arasındaki değişimi belirli devrelerde verilmiştir. Havzada önemli bir ekonomik faaliyet kolu olan küçükbaş hayvancılığın gerek güvensizlik ortamı gerekse de ekonomik sorunlardan dolayı son dönemlerde giderek azalması dikkat çekicidir. 15 yıllık dönemde küçükbaş hayvan sayısında %50’lik bir azalma meydana gelmiştir. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır havzası, Güneydoğu Toroslar, arazi kullanımı, kıl keçisi

Anahtar Kelimeler:

Small animals and small animals in the surrounding area
2010
Yazar:  
Özet:

The research field covers the morphological units of the Diyarbakır pool, which stretches right south of the southeastern Toroslar mountain area. Administratively, Diyarbakır, Batman and Siirt are responding to the district and district centers of the southeastern Anadolu region. In the north, the Southeast Toros, in the west, Karacadağ, and from the south, it is made up of the mountainous area of the Southeast Toros, which separates the East and Southeast Anatolian regions from one, which corresponds to a plateau area separated by the Dicle River and its arms. These areas do not match the geographical structure in both the north and the south. Therefore, in terms of small-powered animal activity, different tasks are also seen in short distances. While the production of sheep is seen in the narrow areas on the south-eastern Toros, the production of sheep on the basin of the basin is more important. From the point of view of the use of the land, the fundal and forest areas and the cows in the mares, while the dry agricultural areas in the basement of the basement have concentrated the distribution of sheep. The Diyarbakır pool is a natural pathway where small-powered livestock is both intense and the surrounding centers are used in the spread activities. The spread groups use the swimming pool and the natural roads in the north to go to the shores in Eastern Anadolu. The variation of the periods of 1991-2008 in the small-powered livestock has been given in certain cycles. It is remarkable that small-powered livestock, which is an important economic activity in the pool, needs an uncertainty environment because of economic problems in recent periods is increasingly reduced. In the last 15 years, the number of small-powered animals has decreased by 50%. Keywords: South Eastern Toros, South Eastern Toros, Land Use, Hair Coat

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.005
Atıf : 4.709
2023 Impact/Etki : 0.263
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi